Na úřadech práce v okrese se dějí věci. Lidí hlásících se do evidence je v prvních lednových dnech tolik, že ani posílený personál nestíhá jejich žádosti zpracovat. Nezaměstnanost za prosinec i leden určitě vyskočí do závratných výšek.

Zatímco koncem listopadu činila míra nezaměstnanosti v hradeckém okrese už dost vysokých 5,8 procenta, za poslední měsíc loňského a první měsíc letošního roku bude mnohem vyšší. „Za prosinec zcela určitě překročí šest procent. Pokud bude leden pokračovat jak začal, tak bych se hodně divil, kdybychom se nedostali přes sedm procent,“ odhaduje ředitel hradeckého úřadu práce Martin Horák.

Jeho odhad vychází z prvních lednových dnů, kdy na úřadech práce na Hradecku panuje nevídaný nával. Jen za první tři dny roku 2010 se v hradeckém okrese přišlo přihlásit do evidence neuvěřitelných 790 lidí.

Pro představu, vloni to bylo 1180 osob, ovšem za celý měsíc. A to loňský leden už byl kvůli krizi silným měsícem z pohledu nárůstu nezaměstnanosti. Je však pravda, že první tři dny každého měsíce bývají z pohledu příchodu uchazečů na úřady práce obvykle nejsilnější.

„Takový nával jsem neočekával. Že leden bude silný, jsme tušili, ale že přijde dvakrát více lidí, než standardně za první tři dny chodí, to jsem nečekal. Nic tomu nenasvědčovalo,“ uvedl Martin Horák.

Dodal, že úřad práce neměl hlášeno hromadné propouštění a vliv konce sezonních prací se částečně projevil už v prosinci. Vývoj dokládá, že stále pokračuje restrukturalizace firem, a tudíž snižování stavu pracovníků. „Nejhorší je, že lidem, kteří k nám přijdou, nemáme co nabídnout,“ tvrdí Martin Horák.

Nával na úřadu práce byl v první dnech takový, že vedení muselo posílit na zhruba dvojnásobek počet pracovníků u příjmu klientů, a přesto je to málo. Žádosti a podklady od části lidí zatím mají jen v papírové podobě a do počítače je zadávají postupně.