Na konci října bylo v evidenci hradeckého úřadu práce 5729 lidí, což je číslo téměř stejné se situací o měsíc dříve. V říjnu loňského roku bylo v hradeckém okrese 5257 lidí bez práce a předloni 3413 osob.

„Říjen byl podobně jako v předchozích letech klidným měsíce, to znamená, že počty nově evidovaných i umístěných jsou spíše podprůměrné,“ řekl ředitel Úřadu práce v Hradci Králové Martin Horák. Neočekává přitom, že by se v nejbližší době měla nezaměstnanost výrazně měnit. Není hlášeno hromadné propouštění a ani se na Hradecko nechystá žádný velký zaměstnavatel.

Nárůst počtu lidí bez práce lze v příštích měsících očekávat, což je s blížící se zimou normální situace. Končí totiž sezonní práce v zemědělství a ve stavebnictví. „Přesto jsem přesvědčen, že v lednu, kdy bude nezaměstnanost zřejmě nejvyšší, tak se v hradeckém okrese udrží pod sedmi procenty,“ míní Horák.

Jak to bude s nezaměstnaností na jaře si ředitel hradeckého úřadu práce zatím netroufá tipovat. Hodně bude záležet na vývoji u zakázek v dopravě, a na kondici české ekonomiky. „Teď jsme ve fázi, kdy dochází k nějakému růstu, nicméně trvá obrovská nejistota. To je největší problém při přijímání nových zaměstnanců. Změstnavatelé nevědí, jestli za pár měsíců ta potřeba ještě potrvá, tak to raději vyřeší pomocí přesčasů, změnou organizace práce, případně agenturními pracovníky,“ tvrdí Martin Horák.