Téměř 450 kilometrů vozovek, cyklostezek a chodníků budou mít na starosti v letošní zimě pracovníci Technických služeb Hradec Králové (TSHK).

Ti budou přes zimu zajišťovat, aby byly komunikace bezpečně sjízdné a řidiči s chodci tak nemuseli řešit nepříjemné komplikace. „V zimě se budeme starat o 104 kilometrů vozovek, které jsou místními komunikacemi, a více než 330 kilometrů chodníků a stezek," uvedl vedoucí zimní údržby Technických služeb Hradec Králové Tomáš Pospíšil.

Techniky a soli na údržbu je dostatek

Hradecké technické služby jsou na zimu připraveny už nyní. K dispozici mají dostatek vlastní techniky i posypového materiálu. O údržbu komunikací se ve městě bude starat pět sypačů, deset traktorů s radlicí a dvacet čtyři strojů na údržbu chodníků. Další techniku pak mají technické služby připravenou na údržbu autobusových zastávek a přechodů pro chodce. V případě, že by napadlo velké množství sněhu navíc, mají zajištěny další stroje od partnerských firem. Lidé pak mohou kdykoliv volně využít oranžové bedny s posypovým pískem, kterých je po městě rozmístěno více než dvě stě.

Technické služby navíc mohou pro tuto zimu počítat i s několika set tunami posypové soli, která jim zbyla z té loňské. Tento rok pak bylo nutné dokoupit zhruba 570 tun soli. „Na letošní rok máme ve skladech připraveno 1757 tun. Dále disponujeme desítkami tun tříděného písku i ekologického materiálu ekogrit. To je množství, které by mělo při normálním průběhu zimy bez problémů stačit," uvedl Pospíšil.

Státní silnice udržuje Královéhradecký kraj

Už druhým rokem technické služby nebudou zajišťovat údržbu na silnicích, které patří kraji a státu.

Tento úkol má na starost Správa a údržba silnic Královéhradeckého kraje. Mezi takové komunikace pak patří například silniční okruh, Brněnská ulice od kruhového objezdu směrem ven z města nebo Akademika Bedrny od silničního okruhu až po železniční podjezd.   (mp)