Divákům své brány otevřelo ve tři odpoledne a lákalo nejen na divadlo a prohlídky zákulisí. Veřejnosti se například představila kuchařská show Protřeno, besedovalo se s herci a režiséry, nechyběl koncert a vrcholem byla exkluzivní půlnoční prohlídka se zakladatelem největšího a neznámějšího hradeckého kulturního svatostánku Václavem Klimentem Klicperou.

Do něj se na krátko vtělil služebně nejstarší herec souboru Hynek Pech. Ten zhruba desítku vyvolených přivítal přesně o půlnoci ze soboty na neděli ve foyer v žaketu a cylindru. Posléze návštěvníky provedl zákoutími divadla a prozradil některé zajímavosti ze zákulisí příprav jednotlivých her. Nechyběl ani historický komentář o příchodu Klicpery do Hradce, jeho tvorbě a životě.

O slovo se o víkendu přihlásilo i Divadélko Jesličky, které funguje při Základní umělecké škole Střezina. „Divadélko se připojilo k akci Noc divadel maratonem představení, ale i tancem a muzikou. Kromě divadelních kousků jako například Kupé story, Květiny z Yorkshireu či Deset malých černoušků si návštěvníci užili i Jeslevarieté," potvrdila za Jesličky Jitka Hodasová. A o zábavu bylo skutečně postaráno po celou dobu. Jeviště se třeba na chvíli změnilo v pódium pro stepaře. „Střezinští stepaři pod vedením Lenky Hejnové se mohou pyšnit obrovskými úspěchy na mezinárodních soutěžích a návštěvníci Jesliček tak mohli vidět alespoň zlomek z jejich vystoupení," dodává Jitka Hodasová.

V Jesličkách diváky bavili i stepaři

Mezi stepaři se hudebního programu ujala teprve v září založená formace s názvem Poezis.

Jedná se především o žáky literárně-dramatického oboru, kteří bavili diváky svými songy. Návštěvníci divadla si tak mohli užívat program za programem, nechybělo samozřejmě ani občerstvení a také možnost prohlédnout si a trochu „prošmejdit" hereckou líheň i ze zákulisí.