Unikátní digitální planetárium, které se mělo začít stavět v loňském roce, má nyní zelenou. Dělnici již kopou základy budovy 
v blízkosti královéhradecké hvězdárny.

Stavba a vybavení nového planetária vyjde kraj na sto milionů korun. První návštěvníci by dovnitř mohli zavítat nejdříve na konci příštího roku. Posadit se budou moci do stovky sedadel.

„Speciální projekční plocha bude mít tvar polokoule 
a projekční systém bude pokrývat několika projektory celou její plochu. Návštěvníci se tak budou moci pokochat prostorovou projekcí hvězdné oblohy, ale i videofilmy z dalších vědních oborů," uvedl Otakar Ruml, náměstek královéhradeckého hejtmana.

Lidé tak budou mít vesmír doslova na dlani. Vedení kraje si od projektu mimo jiné slibuje také zvýšení zájmu široké veřejnosti i mládeže o výsledky vědy a výzkumu, především v přírodovědných 
a technických oborech.

„Za projekt jsme rádi. Nyní máme nejstarší planetárium 
v Česku, jehož možnosti jsou značně limitované. Bude to pro nás doslova skok o jednu dimenzi," uvedl již dříve Jan Veselý z hradecké hvězdárny.

Návštěvníci se po dokončení planetária budou moci sami stát aktivními účastníky dvou interaktivních výstav. Ty budou ve dvou podlažích kolem kruhového sálu.

Jednotlivé části expozic budou předvádět nejdůležitější fyzikální jevy a jejich projevy v přírodních procesech a umožní pochopit pojem energie a poznání jejích přeměn.

V hradecké hvězdárně, kterou ročně navštíví 50 tisíc lidí, funguje planetárium z roku 1958.