Opravu kruhové křižovatky v Novém Městě u Chlumce nad Cidlinou provází nervozita a také dramatické situace. „Nejprve jsme zažívali hororové noci, kdy se lidé nevyspali díky neustálému dobržďování a rozjíždění kamionů, když byla doprava řízena kyvadlově přes stavbu. Nyní to není o moc lepší, protože objížďku ze směru od Pardubic málokdo respektuje,“ uvedl rozhořčeně starosta Nového Města Vladimír Kosina.

Po slibované výměně oken je to další zádrhel, při kterém se ježí lidem vlasy hrůzou. „Nemohu pochopit, proč se musel kruhový objezd opravovat zrovna nyní. Proč nemohlo Ředitelství silnic a dálnic vyčkat, až bude dokončena dálnice a nebudou přes město jezdit kamiony, popřípadě nevyužilo jinou objízdnou trasu mimo území Nového Města,“ podivuje se starosta nedalekého Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil.

Na jeho slova však ihned reaguje tisková mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. „Na opravu jsme už získali peníze a bylo nutné ji provést do konce roku, jinak bychom tyto finance už použít nemohli,“ prozradila.

Doplnila také, že stavba dálnice by podle stávající situace mohla být dokončena v závěru roku 2009. „O krizové situaci v Novém Městě víme, a proto byla zavedena objížďka přes Chudeřice a Káranice alespoň z jednoho směru. Policejní hlídky věnují úseku zvýšenou pozornost, ale nemůžeme zůstat na místě dvanáct hodin denně,“ přiznal Stanislav Blažek, dopravní inženýr hradecké policie.

Vedoucí stavby Martin Lukeš dodal, že od 22. září do 24. září bude část uzavřena úplně, kvůli položení asfaltového koberce.