Péče o ruce i nohy, zejména o nehty, je pro lidské tělo velmi důležitá. Co vlastně pojem manikúra a pedikúra znamená a kolik za služby zaplatíte?

Manikúru často nabízejí  specializované kosmetické salony. Její součástí může být i lakování nehtů či nalepení umělých nehtů. „O služby mají větší zájem ženy. Mužům se pedikúra jeví jako zženštilá, ale i tak mám pánskou klientelu. Často je objedná manželka nebo přítelkyně,“ vysvětlila Pavlína Půrová ze salonu Šik.

Hojně zákazníci využívají také služeb pedikérky, která je ochotná k nim přijet domů či do práce. „Využívají ji hlavně starší lidé, kteří nemají možnost samostatné dopravy. Výjimkou nejsou ani maminky na mateřské dovolené či podnikatelé, kteří šetří každou minutu volného času,“ doplnila Pavlína Půrová.

Zvláštní pozornost by péči o nohy měli věnovat diabetici. Ti totiž mají velmi křehkou pokožku, a pokud cukrovku dobře neléčí, znamená každé poranění hnisavou ránu, která se špatně léčí. Existují speciální pedikérské nástroje pro diabetiky. Nemají ostré hroty a minimalizují riziko poranění. „Určitě by lidé s cukrovkou měli pro tuto péči vyhledat odborníka, který má zkušenosti. Tím mohou předejít zbytečným komplikacím,“ doporučila Pavlína Půrová.

Manikúra je označení kosmetické procedury, během které dochází ke zušlechtění rukou s hlavním důrazem na nehty a jejich okolí. Důležité je čištění nehtů, jejich zarovnání a odstranění odumřelé kůže z jejich okolí a rukou. Manikúra se používá jak z čistě kosmetických důvodů, tak i z lékařských v případě, že je kolem nehtů nějaká virová či plísňová infekce. Podle historiků znali manikúru již obyvatelé Indie před pěti tisící lety.

Pedikúra zase pečuje o zdraví nohou, i když estetický vzhled také není zanedbatelný. Pedikérka změkčuje kůži, brousí ztvrdlé paty či uvolňuje zarostlé nehty.

Vybrané ceny manikúry a pedikúry

Salon Šik - základní ošetření manikúra / pedikúra 110/180 korun; ošetření zarostlého nehtu / kuřího oka 70/ 50 korun.

Richenza - klasická manikúra / mokrá pedikúra 260/ 177 korun; ošetření zarostlého nehtu 42 korun.

Studio Kateřina - klasická pedikúra 195 korun / 60 minut; ošetření zarostlého nehtu / kuřího oka 20 / 5 korun za kus.