Případ mu na podzim vrátil Ústavní soud, který se ředitelky zastal. Problém, zda její odvolání bylo či nebylo platné, se tedy v úterý řešil znovu.

Na jaře roku 2012 policie vyšetřovala případ sedmiletého chlapce, který v jedné z hradeckých školek sexuálně zneužíval holčičku a několik dalších spolužáků. Město Hradec Králové tehdejší ředitelku školky Libuši Friedlovou odvolalo, žena však podala žalobu a domáhala se určení neplatnosti svého odvolání a náhrady mzdy ve výši 51 tisíc korun.

Hradecký Okresní soud žalobu zamítl. Krajský soud, kam se odvolala, sice připustil, že byla právu, ale na druhé straně upozornil, že její smlouva platila jen na dobu určitou, a její pracovní vztah by tak stejně skončil.

Mateřská škola v Třebechovické ulici v Hradci Králové.
Soud bude řešit odvolaní ředitelky

Nemůže najít práci

Bývalá ředitelka podala dovolání k Nejvyššímu soudu, který je odmítl. Po rozhodnutí Ústavního soudu se však věc včera projednávala znovu.

„Výrok by měl být změněn tak, že žalobě se vyhovuje,“ žádal včera soud Milan Chmelík, který Friedlovou zastupuje. Právník dodal, že krajský soud už jednou uvedl, že město neupřesnilo důvod, proč byla ředitelka vlastně odvolána.

Předložil také lékařskou zprávu, která dokládala, že stav ženy se v důsledku kauzy zhoršil, a zdůraznil, že případ byl „široce“ medializován a Libuše Friedlová od svého odvolání nemůže najít práci,. „Účastnila se řady konkurzů, ale nikde nebyla úspěšná. Nevzali ji ani na pozici učitelky. Všude jí řekli, že je to v souvislosti s kauzou Mateřské školy Třebechovická,“ řekl Milan Chmelík. Podle něj byla pak navíc ženě vyplácena podpora v nezaměstnanosti nikoli z platu ředitelky, ale z platu učitelky.

Ilona Červenková zastupující mateřskou školu a město Hradec Králové, však oponovala. „Žalovaný se se závěry Ústavního soudu neztotožňuje,“ prohlásila a výklad, s nímž přišla Friedlová, označila za demagogický. „Když byla ředitelkou, sama se sebou uzavřela smlouvu na pozici učitelky. O podpoře v nezaměstnanosti proto nelze uvažovat. Navíc soud uvedl, že takto uzavřený pracovní vztah je neplatný,“ vysvětlila.

Policie šikanu ve školce vyšetřovala a s ohledem na věk chlapce věc odložila.

Ilustrační foto.
Pololetní prázdniny spoje neomezí