V horkých prázdninových dnech vyráží na dovolenou mnoho lidí včetně majitelů psů a koček. Ti mohou využít služeb hotelů pro zvířata a své mazlíčky zde nechat ubytovat. V polovině prázdnin však už psí hotely praskají ve švech.

„Máme plno, už ani nepřijímáme další pejsky,“ říká Jaroslava Haltufová, majitelka psího hotelu Viktorka v Nepolisech nedaleko Chlumce nad Cidlinou. V čase dovolených se k ní vrací stálí zákazníci. Provozuje šest kotců pro ubytovávání a také chovnou stanici rotvajlerů, to vše v přírodním prostředí.

Hodně vody a krátké procházky

„Na procházky chodíme třikrát denně, v tomhle horku mám ale o psy strach, proto se přes poledne zdržujeme maximálně na zahradě,“ říká majitelka. Zásadní je teď podle ní dostatek kvalitní vody a chladné místo, kde může přítel člověka odpočívat. „Právě rotvajleři, na které se zaměřuji, teplo snáší špatně, snažím se jim ochlazovat alespoň nohy a bříško,“ prozrazuje.

Ani krkonošské podhůří neminuly letošní vysoké teploty, častěji tam však fouká vítr a klima je o něco příjemnější i pro zvířata. „Základem je dostatek vody, pro psy dobře umístěné kotce na které nesmí pražit slunce a akorát dlouhé procházky,“ shoduje se s kolegyní Miluše Kubíková, provozovatelka Psího světa v Trutnově.

V trutnovském penzionu mají také plno. „Hodně lidí řeší dovolené na poslední chvíli nebo jim odpadne domluvené hlídání, pak rychle shánějí náhradu,“ říká provozovatelka. Dočasné útočiště zde nachází i králíci a morčata, častými hosty jsou i kočky, majitelé nyní pečují o britského kocoura.

Koupaliště Flošna v Hradci Králové.
Koupaliště se plní, vstup zatím neomezují. V Náchodě připravují sněhovou bitvu

Ubytují kočku i agamu

Hlídání koček se podle Miluše Kubíkové v poslední době docela rozšířilo, protože lidé své mazlíčky nechtějí nechávat osamotě. Snést horko je pro ně možná i o něco snazší než pro psy. V Trutnově se nebrání ubytovat i další zvířata. „Pokud má někdo třeba psa a králíka, pohlídáme obojí, měli jsme tu třeba i agamu,“ uvádí Miluše Kubíková.

Ve zvířecím hotelu ve Velkém Dřevíči na Náchodsku také mohou nalézt dočasný domov i kočky či jiná zvířata. „Po dohodě je to možné,“ říká majitelka zvířecího penzionu v místní části Hronova Simona Krchová. O ubytování menších zvířat, jako jsou například králíci, ale zájem není. „Ty vám pohlídá každý soused,“ usmívá se.

V létě je to mazec

Další psi se do hronovského psího penzionu v současnosti už nevejdou. Sjíždějí se sem klienti z celého okresu, největší nápor je zhruba od května do září. „Přes léto je to mazec, v jiných obdobích ale počet psích hotelů v kraji stačí,“ myslí si majitelka. I v Hronově trápí psí klienty horko, na procházky se s nimi proto chodí jen ráno a večer. „Tohle počasí pro ně není moc bezpečné,“ myslí si Simona Krchová.

V Hradci je ještě volno

Pokud je dovolená před vámi a psa vám nemá kdo pohlídat, místo se přece jen najde. Můžete využít služeb psího hotelu, který funguje při městském útulku v Hradci Králové. „Lidé hotel využívají hodně, ale volno ještě máme,“ řekl zaměstnanec útulku Miroslav Chlup. Do hradeckého psího penzionu se sjíždějí zákazníci i z jiných měst v kraji nebo například z Pardubic.

Také v Hradci se psí hosté musejí vypořádat s tropickým počasím. „Psi mají vnitřní a venkovní kotec, v horku zalezou dovnitř, kde je chládek, a je jim dobře,“ uvedl Miroslav Chlup a doplnil, že když se teplota vyšplhá přes třicet stupňů, nevenčí se.

Domy v ulici Ostrovní, ve kterých problémoví nájemníci přebývají, jsou ve špatném stavu. Jejich majitelka slibovala, že nemovitosti prodá. Předsedkyně komise místní samosprávy Alena Hamplová tomu ale právě i kvůli stavu domů nevěří.
V hradeckých Svinarech chtějí zakázat doplatky na bydlení

Veronika Matúšová, (mih)