„Našim projektem s názvem Nultý ročník v pracovním životě chceme reagovat na vysokou míru nezaměstnanosti mladých lidí a na nedostatek možností profesního poradenství pro mladé absolventy středních škol. Proto během dvou let vytvoříme a odzkoušíme metodiku práce s touto cílovou skupinou v oblasti přípravy mladých lidí pro získání pracovního uplatnění," uvedla Michaela Nová, koordinátorka projektu.

Chybí jim praxe, nikde je nepřijmou

Pilotní akce se zúčastní až dvacet nezaměstnaných mladých lidí do 26 let z Královéhradeckého kraje, kteří nemají pracovní zkušenosti, ale chtějí pracovat.

Účastníci si budou moci například vyzkoušet pracovní pohovor nanečisto, vytvoří své životopisy a motivační dopisy. „Mladí lidé jsou často znevýhodněni nedostatkem zkušeností. Proto jim budeme nabízet praxe v soukromém či neziskovém sektoru," vysvětlila Michaela Nová.

Dodala, že výjimečnost projektu vidí v zapojení opravdových odborníků, kteří se budou mladým absolventům věnovat.

Občanské sdružení bude spolupracovat také se slovenskou organizací Orbis Institute a srbskou organizací Centar za decu i mlade Maštalište. Ty jim předají know-how pro práci s nezaměstnanými mladými lidmi. Vymění si zkušenosti v oblasti pracovního rozvoje mladých lidí. V plánu mají tři vzájemná setkání a na závěr chtějí uspořádat mezinárodní konferenci za účasti několika organizací. První schůzka se uskuteční v České republice.