Narychlo pořádaným akcím s nočním programem je už zřejmě odzvoněno. Pokud si myslíte, že si uděláte diskotéku večer na zahradě, na to 
od podzimu zapomeňte! Ledaže si požádáte obecní úřad v časovém předstihu 
a vaše akce bude zakotvena přímo v textu obecně závazné vyhlášky.

Pro organizátory nejrůznějších kulturních a sportovních podniků je novela zákona o přestupcích, která má vejít v platnost 1. října, doslova ranou pod pás. Nově musí své záměry konzultovat s místní radnicí v dostatečné časové rezervě, aby jejich požadavky prošly zastupitelstvem a byly včas zakotveny v obecné vyhlášce.

Ministerstvo vnitra obhajuje své rozhodnutí nadužíváním výjimek. „Doposud záleželo na libovůli obcí. Nyní, pokud obce budou chtít dobu nočního klidu v určité dny zkrátit nebo úplně zrušit, budou muset tyto dny vymezit přímo 
v obecně závazné vyhlášce," vysvětlovala novou normu tisková mluvčí resortu Martina Němcová.

Obce a města se budou muset naučit žít s novým nočním klidem

Podle ministerstva vnitra, které s normou omezující hluk přišlo,  většinu akcí, kde by měl být omezen noční klid, lze předvídat s dostatečným časovým předstihem.

S tímto výkladem však většina dotčených obcí nesouhlasí a své výtky dávají patřičně najevo. Mnohdy si neberou servítky. Například starosta Nového Bydžova Pavel Louda označil celou novelu, jež má v platnost vejít po skončení letních prázdnin, za výplod chorého mozku. „Je to debilita a tato vláda socialistů nic jiného, než regulace neumí. Každému by jen kázali a doporučovali, jak mají co dělat. Takové chování tady nebylo ani za socialismu," řekl první muž bydžovské radnice, podle kterého získali novou zbraň do ruky všichni notoričtí stěžovatelé: „Jim a podobným lidem, kteří chtějí jen buzerovat a otravovat, to ohromně nahraje do karet. Zkrátka je to další přiblbé nařízení."

Kritikou nešetřil ani jeho kolega z chlumecké radnice Miroslav Uchytil.

„Vůbec se nám to nelíbí a považujeme to za nešťastné rozhodnutí. Opět se dává do ruky klacek jednotlivci proti většině. Neustále se vychází vstříc jednotlivcům v rámci nějaké superdemokracie 
a tito jedinci teď budou mít větší právo do všeho kafrat," kritizoval novelu Miroslav Uchytil, který v nové normě také vidí potřebu ministerstva vnitra mít větší dohled nad chodem společnosti.

Zbytečná radnice?

„Vždyť výjimky se nedávaly jen tak běžně, ale rada měla vždy tu pravomoc, na základě místních poměrů, ji udělit. To, co udělalo ministerstvo je nedemokratický paskvil," nebral si dále servítky chlumecký starosta s dodatkem, že o nové normě rozhodl někdo, kdo právě místním poměrům nerozumí. „Proč se nám ministerstvo cpe do našeho svobodného rozhodování? Proč nám bere tuto pravomoc? Krůček po krůčku nám teď bere naše kompetence," dodal starosta.

Podle něj nadělá norma víc paseky, než užitku a bere vítr z plachet lidem, kteří chtějí pro obyvatele něco udělat. „Teď všechny akce musíme dát na začátku roku do vyhlášky. Vyhlášku nám však schvaluje krajský úřad 
a tento krok trvá něco kolem půl roku," dodal Miroslav Uchytil s tím, že na začátku roku bude muset oslovit všechny spolky, zda náhodou v následujícím roce nechystají nějakou akci, která bude delší, než do 22 hodiny.