Téměř dva roky už platí v Hradci Králové zákaz podomního prodeje, prodejci ale stále nařízení ignorují, obchází domy a snaží se najít nové zákazníky.

„Taky u nás zazvonili. Nabízeli nám levnější plyn. Když jsem je upozornil, že podomní prodej je tady zakázaný, vysmáli se mi. Prý ať si klidně zavolám policajty," svěřil se Hradeckému deníku se svým zážitkem Ondřej Matyáš z Hradce Králové.

Jen za první čtvrtletí letošního roku přistihli strážníci deset lidí, kteří nelegálně nabízeli své služby.

Podomní prodejce v Hradci Králové.Vizáž klame

„V ulicích města se pohybují většinou mladí, dobře oblečení lidé, kteří pod záminkou výhodnějších energií nabízí změnu dodavatele. Přivolaným strážníkům městské policie vyprávějí stále dokola stejnou „báchorku". Tvrdí, že oslovují pouze své stávající zákazníky, dělají průzkum a žádné služby nenabízejí. Jejich tvrzení však často hned vyvrátí obyvatelé domů nebo ulice, ve které se prodejci pohybují," potvrdila Eva Kněžourová, mluvčí královéhradeckých strážníků.

Hříšníci mohou od strážníků dostat na místě pokutu až tisíc korun. Pokud s tím dotyčný nesouhlasí nebo se prohřešku dopustil opakovaně, předávají strážníci informaci magistrátu.

„V případě fyzické osoby může pokuta dosáhnout až třiceti tisíc korun, u podnikatele nebo právnické osoby až dvě stě tisíc korun," dodala Kněžourová.