Jenže ne všichni obchodníci, kteří zlato vykupují, jsou poctiví.

„Skoro každý týden se po městě objevují letáky s výhodnou cenou, ale většinou jde o chytráky, kteří se snaží lidi oškubat,“ upozorňuje pelhřimovský zlatník Evžen Reich.

Ten už má s pochybnými výkupci zkušenosti. Sám už se byl několikrát přesvědčit o jejich solidnosti. „Vždycky si pronajmou židli v nějaké hospodě a čekají, kdo jim naletí,“ říká Reich.

Trik podle Reicha funguje tak, že výkupčí lidem řekne, že jejich zlato nemá takovou ryzost a nabídne jim mnohem menší cenu, než šperk ve skutečnosti má. Neznalý člověk pak často na nekorektní nabídku přistoupí.

Klenotník Reich má ještě prodejny v Třebíči a ve Znojmě a upozorňuje, že problém je všude stejný. Zlato vykupují i cizinci. Letáky s výhodnými cenami za gram zlata v poslední době zaplavily celou zemi.

„Na letáku musí být napsané jméno firmy, která zlato na akci vykupuje. Pokud tam není, pak bych na takovou akci vůbec nešel,“ říká generální ředitel zlatnické firmy Solitér Milan Klinke.

Zlatník Dan Růžička například testoval výkupce zlata ve Znojmě. Za šestadvacet gramů vážící zlatý řetěz ze čtyřiadvacetikarátového zlata mu výkupce nabídl o čtyři tisíce korun méně, než by za něj dostal v kamenném obchodě.

„Nejprve pochyboval, že jde o zlato. Pak mi řekl, že je řetěz z nekvalitního zlata s nízkou ryzostí a tři tisíce korun je nejvyšší částka, kterou mi může nabídnout. To je asi 115 korun za gram. Takovou cenu jsme nedávali ani před deseti lety,“ řekl zlatník znojemským novinám.

Nepoctiví výkupčí zlata to zkoušejí a vychází jim to. Podle Reicha musel mít dříve každý, kdo chtěl vykupovat a prodávat zlato, koncesi. To se před časem změnilo a dnes stačí živnostenské oprávnění na obchodní činnost.

Zlatníci před letákovými akcemi varují a doporučují lidem, kteří chtějí své šperky prodat, aby si je nechali ohodnotit na více místech a aby tak učinili v kamenných klenotnictvích.

(rm)