Ani letos nebudou chybět prezentace hotelů, cestovních kanceláří, lázní, památkových rezervací či zajímavých přírodních lokalit. Nechat ujít si nemůžete ani prezentace královských věnných měst, jejichž zástupci opět slíbili, že dorazí v tradičních kostýmech. „Návštěvníky neochudíme ani o zvířata ze ZOO Dvůr Králové a ochutnávky. V rámci veletrhu opět proběhne fotografování do soutěže – Volba královny věnných měst 2015," potvrdila kancelář hejtmana.

Besedy, konference

Dvoudenní veletrh v krajské metropoli nabídne i mnohá cestovatelská sezení a besedy. Pomyslný výlet čeká návštěvníky například do přírodních parků Číny, Srí Lanky či do Himalájí. „Dorazí 130 vystavovatelů. Mezi nimi budou jak Češi, tak také Slováci. Přivítáme ale také i mezinárodní účast, přijedou Chorvaté nebo Poláci. Jednu čtvrtinu bude také tvořit cyklistika," uvedla organizátorka hradeckého veletrhu Jitka Hajžmanová.

Jedním z vystavovatelů je také Muzeum východních Čech. „Představovat budeme náš aktuální program a také výstavy, které nás čekají. Budeme například propagovat Muzejní noc, která se uskuteční 22. května. Dále návštěvníky pozveme na výstavu s názvem Na vlnách pod plachtami, která bude 2. dubna. Zde budeme vystavovat život na moři v 16. – 18. století," prozradila Dana Mylerová z Muzea východních Čech.

V Malém sále se v pátek návštěvníci dozvědí o českých geoparcích, v Eliščině sále potom o barokním areálu Kuks, který prošel rozsáhlou rekonstrukcí a v březnu bude znovu otevřen po dvou letech.

Součástí veletrhu budou také dvě konference, jedna seznámí příchozí s českými geoparky a druhá s pozadím velkých oprav na východočeském zámku Kuks. V plánu je také křest nových cyklomap nebo vystoupení Folklórního souboru Barunka z České Skalice. Organizátoři rovněž upozorňují, že nezapomněli ani na děti a blížící se konec jarních prázdnin jim proto zpříjemní třeba jízdou v tamním turistickém vláčku. Ten bude jezdit v pátek od dvou do pěti hodin.   (zum, lh)