Z Hradecka

Muzika do rána? Jen v utlumených hangárech: Jsou to události, které táhnou, a díky nim se o Hradci Králové ví i ve světě. Na druhou stranu věčné jablko sváru mezi pořadateli a obyvateli okolních částí. Samozřejmě kvůli hluku. Řeč je o festivalech na hradeckém letišti. „Nechceme dělat naschvály, ale ten hluk je opravdu nepříjemný. Pokud by se mělo hraní kapel protáhnout až do ranních hodin, chceme, aby to bylo jen v hangárech se speciálně upravenými protihlukovými dveřmi," říká Klára Barešová z komise místní samosprávy části Rusek.

Studenti lákají na univerzitu pomocí videohry: Netradiční, ale zároveň příznačnou formu zvolila ke své prezentaci Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové. Uchazeči o studium se mohou k užitečným informacím dopracovat skrze počítačovou hru, přístupnou v prohlížeči na stránkách fakulty. „Tvorbou interaktivních her se zabýváme už nějakou dobu a nikdy jsme se nesetkali s univerzitní prezentací formou hry," uvádí Mikoláš Zítko, student třetího ročníku informačního managementu a jeden z autorské dvojice, která má hru na svědomí.

Ze sportu

Vaněček je při chuti, těší se: Na podzim to vzal do svých rukou. Třikrát uklidil míč do brány a bylo vymalováno. Hradec díky jeho hattricku, na který mu stačilo pouhých 23 minut, položil základ cennému vítězství nad Českými Budějovicemi (3:2). V důležité odvetě to v pátek bude zřejmě jiné kafe. ,,Dát tolik gólů v jednom zápase se poštěstí párkrát za život. Ale snad nám tam něco spadne a odjedeme spokojeni," přeje si Vaněček.