Z Hradecka

Hradec jako líheň expertů na toxické látky? Už letos v září: Bude to teprve druhý obor svého druhu u nás. O Toxikologii a analýzu škodlivin přitom usilovala Univerzita Hradec Králové hodně dlouho. Ne měsíce, ale spíše roky. Teď se konečně zadařilo a už od podzimu tak na nový bakalářský obor Přírodovědecké fakulty nastoupí zhruba dvacítka studentů. Garantem Toxikologie a analýzy škodlivin je docent Vlastimil Dohnal. Studenty oboru bude i učit.

Pohlaďte si Pepinu. Městské lesy začaly chovat „divokou" rodinku, která prý na talíři neskončí: Asi padesát metrů od frekventované cyklostezky Hradečnice, blízko hájovny U Dvou šraňků, najdete jednu pořádně rozrostlou chrochtající rodinku. Téměř sedmdesátihektarový výběh pro divoká prasata tam už na konci loňského roku postavili pracovníci hradeckých městských lesů. V čele s bachyní Pepinou se můžete zadarmo kochat také jejími selátky, děti jistě potěší možnost volného krmení

Ze sportu

„Votroci" s nejtěžším soupeřem: S dvojicí východočeských týmů startuje 18. ročník nejlépe obsazeného zimního turnaje –  Tipsport Cup 2015. V sedmičce prvoligových celků nechybějí fotbalisté Hradce Králové, druholigová mužstva zastupují Pardubice. Regionální rivalové se sešli ve skupině C a jejich vzájemný souboj je na programu ve středu 21. ledna v hradecké Orlické Kotlině. Ještě předtím ovšem na oba týmy čekají zápasy s dalšími soupeři ve skupině.