Z Hradecka

Rozhledna či restaurace? Osud Rozárky je v rukou Hradečanů: Ještě kolem roku 1980 se tam na sněhu hojně proháněli lyžaři, Rozárka se těšila z vlastního vleku a osvětlení, díky kterému se lyžovalo i večer. Před třiadvaceti lety ale areál kopce svatého Jana na Novém Hradci opustil hradecký lyžařský klub a od té doby chátrá. „Oplocení zmizelo, vlek byl rozebrán, umělý povrch odvezen, sjezdovka zarostla a z lyžařského areálu zbyl jen nádherný výhled," vzpomíná na Rozárku Jozef Čižmár z odboru projektů a dotací hradeckého magistrátu.

Smiřice hlasují o nové podobě náměstí. Vysází se tu jasany?: Už v příštím roce čeká Smiřické velká změna. Náměstí Míru, které nezapře socialistický ráz, se dočká velké proměny. O té nyní hlasují sami místní, kteří v anketě vybírají nejvhodnější strom, jímž se plocha osází. Zatím vítězí jasan ztepilý, dobře si vede i voňavý akát. S přípravami na novou podobu centra už město začalo. Zmizelo například několik vzrostlých jehličnanů, kvůli nimž plocha připomínala spíš neprostupný lesík, než reprezentativní náměstí.

Ze sportu

Mertl je na odchodu! V Hradci shánějí náhradu: Tuhle zprávu fanoušci hokejistů Mountfieldu slyšet nechtěli: Elitní centr Tomáš Mertl je na odchodu z Hradce Králové! V klubu mu po sezoně končí smlouva. Nový – výrazně vylepšený – kontrakt nepodepsal. Je bláhové si myslet, že věci se mohou ještě vyvinout jinak. Nepostradatelná figura Draisaitlova týmu se zřejmě poprvé v kariéře uhnízdí na zahraniční adrese. Týdny se vyjednávalo, přesvědčovalo a dohadovalo. Nic nezabralo.