Z Hradecka

Domov muselo opustit 
110 lidí. Kvůli úniku plynu: Hodinu a půl muselo v pátek dopoledne strávit sto deset lidí z Hradce Králové mimo svůj domov. Na vině bylo poškozené plynové potrubí na staveništi u Koruny, kde vyrůstá nové obchodní centrum Aupark. „Informaci o úniku nebezpečných látek jsme dostali v 10.45 hodin. Firmě RWE se podařilo po hodině a půl uzavřít potrubí, lidé se tak mohli vrátit domů a nikomu se nic nestalo. V současné době jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti," uvedla Iva Kormošová, mluvčí královéhradecké policie.

Na Biřičce opravují skoro osmdesát let staré stáčidlo: Říká se mu kbel, stáčidlo nebo požerák a právě ho na hradeckém rybníku Biřička opravují. Řeč je o starém vypouštěcím zařízení z roku 1937, které je vzhledem ke svému stáří v havarijním stavu. „Díky tomuto zařízení je možné udržovat stálou hladinu vody nebo rybník zcela vypustit. Jedná se o svislou šachtu umístěnou v blízkosti hráze," vysvětlila Aneta Ježková z hradeckých městských lesů. Šachta je rozdělena na dvě části pomocí zásuvných dřevěných prkének poskládaných nad sebe do výšky, díky nimž se dá libovolně regulovat právě hladina rybníka.

Ze sportu

Dvořák stojí. Na Vysočinu se řítí Vaněček: Poprvé na jaře se fotbalisté Hradce Králové budou muset obejít bez Pavla Dvořáka. Vykartovaného střelce nahradí v Jihlavě David Vaněček, architekt tolik potřebné výhry nad Bohemians Praha v minulém kole. „Votroci" si hýčkají dvě vítězství v řadě a posun na 14. příčku. Na Vysočině nechtějí o dobyté území přijít. V sezoně se trefil Pavel Dvořák už sedmkrát, na jaře skóroval v Mladé Boleslavi, prosadil se proti vedoucí Plzni. Na hrotu útoku dovede udržet míč a ustát nepočítaně soubojů. Mužstvu není platný jen brankami, nýbrž komplexním způsobem hry.