Z Hradecka

Křižovatka Koruna bude dražší. Opozice zuří: O dalších 28 milionů korun více zaplatí krajské město za připravovanou rekonstrukci hradecké křižovatky Koruna. Radnice nárůst ceny omlouvá tím, že vzešla z výběrového řízení. Vítěz dostane necelých 128 milionů korun. „Podmínky na stavebním trhu se změnily. Firmy už nemusí tolik bojovat o zakázky jako v době krize. Již se nesoutěží na 70 procent projektované ceny, ale na 100 procent," řekl náměstek primátora Jindřich Vedlich (TOP 09). Dodal, že cena se pohybovala pod horní hranicí limitu, který byl mezi 100 až 130 miliony korun.

Hradec bude zelenější, v lesích letos vysadí desetitisíce stromů: Jedle, buky, duby, jilmy nebo olše - nejen o tyto druhy stromů letos zbohatnou hradecké městské lesy. Na jaře se tam na vytěžených lokalitách tradičně rozsévají semena či vysazují sazenice mladých stromů. V některých místech si však k radosti lesníků příroda pomůže sama. „Přirozená obnova je nejlepší volbou jak z hlediska pěstebního, tak i ekonomického. Příroda tak sama a zdarma plochy zalesní a lesník si navíc může být jist, jaký původ mají jeho stromky. Na místě, odkud pochází semínka, totiž velmi záleží," vysvětluje Aneta Ježková z hradeckých městských lesů.

Ze sportu

Legendy se shodují: Hradec Spartu potrápí!: Svůj fotbalový život spojili se Spartou i s Hradcem Králové. Oba jsou ve svých milovaných klubech nesmrtelnými personami. Pavel Černý a Július Bielik. Deník si je dva dny před sobotním utkáním „votroků" s Letenskými pozval k jednomu stolu a vyzpovídal je. Co legendy predikují? Hradec může Spartu potrápit! „Sparta se na jaře nepotkala s takovou formou," všiml si Pavel Černý, ikona hradeckého klubu. „Pokud se Hradec dostane k brejkům, umí být nebezpečný," chválí „votroky" Julius Bielik, který má se Spartou sedm mistrovských titulů.