Z Hradecka

Osvobození Hradce má lidem připomenout zpěvák Maxa: Když 9. května před 70 lety dorazily do Hradce první ruské jednotky, vítaly je rozjásané davy. Stovky lidí zaplnily ulice, mávaly rozkvetlými šeříky a zdravily se s vojáky. Němci z města ustoupili už předchozí den, kdy východočeskou metropolí dvakrát projížděl konvoj vojenské americké mise, který jel do štábu Schörnerovy armády ve Velichovkách, a tak tu k žádnému odporu ani bojům nedošlo.

Charitativní den přispěje na náročnou léčbu malé Vanesky: Ani májový déšť, který se občas snášel v pátek 1. května z nebe na královéhradecké Pivovarské náměstí, nezkazil radost účastníkům třetího ročníku Charitativního ekologického dne. Jeho program se konal právě před budovou krajského úřadu a v jeho okolí. Určen byl pro tříleté děvčátko Vanesku, která od svého narození čelí nemoci motýlích křídel. Centrem dění bylo sociální zařízení Bistro U Dvou přátel.

Ze sportu

Cíl ,,votroků": důstojně dohrát ligu: Mužstva, co mají rozdílné starosti, se potkala v sobotu na Julisce. Hradečtí fotbaloví „votroci" mají skoro stoprocentní jistotu sestupu do druhé ligy, Dukla Praha myslí po vítězství 1:0 na Evropské poháry. Hradecké manko na nesestupové místo je po odehrání kompletní sady zápasů 26. kola osmibodové. O záchraně se v klubu už prakticky nemluví.