Z Hradecka

Kampus se otevře na podzim. Po roce čekání: Začarovaný kruh kolem nové budovy Univerzity Karlovy vedle hradecké fakultní nemocnice se zřejmě konečně uzavřel. Dlouhé měsíce hotová ale opuštěná část budoucího obřího kampusu v říjnu konečně přivítá první studenty. „Sice s ročním zpožděním, ale přece. V září čeká obě fakulty stěhování, od října se potom v nových prostorách začne učit," potvrzuje děkan lékařské fakulty Miroslav Červinka.

Město testuje 'chytrou' kameru, piráty s ní ale zatím nenachytá: Šikana a buzerace. Těmito výrazy komentují obyvatelé Hradce dvě nové „chytré" kamery, které město nechalo namontovat na Rašínově třídě. Ač si někteří myslí, že si přístroje políčí na každého, kdo překročí rychlost, celé je to trochu jinak. „Jde pouze o pilotní testování výhradně pro statistické učely. Nebude docházet k žádnému nakládání s osobními údaji," vysvětluje Vladimír Sitta ze společnosti 3M, která přístroje bezplatně ve městě umístila.

Ze sportu

Hradec chce oddálit soudný den: Soudný den je blízko. V pondělí mohou být základní otázky letošní fotbalové sezony zodpovězeny. Plzeň může slavit titul, už o den dříve mohou děsivou jistotu sestupu získat celky Hradce Králové a Českých Budějovic. Opravdu se tak stane? Vše tomu nasvědčuje. Viktorii v pondělí stačí domácí vítězství proti průměrné Jihlavě. Dva týmy nejvíce ohrožené sestupem potřebují v neděli vyhrát těžké venkovní bitvy. Hradec v Liberci, České Budějovice v Ostravě.