Z Hradecka

Šetří čas i kroky lékárníkům. Robot podle kódů najde a podá krabičky léků: Rychlejší výdej léků a více prostoru pro konzultace s pacienty. To vše díky speciálnímu robotovi, který nahradí lékárníka v hledání správného balení. Princip je jednoduchý. Na receptu od lékaře přibyl QR kód, který lékárník přiloží ke čtečce, robot najde příslušnou krabičku a podá ji téměř až do ruky. „Není to o tom, že bychom lékárníky už nepotřebovali a s pacienty by nemluvili. Je to přesně naopak. Komunikace je nejdůležitější složka naší činnosti," vysvětlil Jiří Kotlář, vedoucí lékárník nemocniční lékárny v hradecké fakultní nemocnici.

Nejstarší róbu pro nevěstu má vášnivá sběratelka z roku 1903: Učarovaly jí svatby. A všechno, co s nimi souvisí. Tedy oznámení, fotografie, šaty i doplňky. Paní Adriena Tužilová z Lubna u Nechanic je vášnivou sběratelkou těchto věcí dlouhá léta. Originálnímu koníčku se věnuje od mládí, ale až v důchodovém věku se do něj mohla pustit na plno a z malého koníčka se tak stal velký kůň. Schraňování svatebních předmětů už dokonce podlehla celá rodina a široké příbuzenstvo, které zároveň patří mezi první návštěvníky soukromého sklepního muzea sběratelky.

Ze sportu

„Vstřelil jsem devět branek, všechno ale kalí sestup…": Jen legendární fotbalový kanonýr Pavel Černý (10 branek, 1995/96) a černovlasý rychlík František Koubek (11 branek, 1997/98) dokázali v české lize vstřelit v hradeckém dresu víc branek za jeden ročník. Pavel Dvořák jich letos nasázel devět. „Byla to moje nejlepší sezona v kariéře," spokojeně hlásí šestadvacetiletý útočník. Výjimečný rok mu po zápase s Ostravou předčasně ukončilo zranění. Pro Dvořáka to byla rozlučka s Hradcem Králové. Po sezoně odchází do Jihlavy. „Stál o mě trenér Klusáček. To byl hlavní důvod mého odchodu," přiznává.