Z Hradecka

Kraj posvětil opravy Gayerových kasáren. Váhá ale s přístavbou: Novou přístavbu pro přírodovědeckou expozici, opravený depozitář Muzea východních Čech v Hradci Králové a rekonstrukci budov chystá kraj v Gayerových kasárnách. Hradecký magistrát zase chce změnit vzhled náměstí uprostřed, nebo přistavět parkovací dům pro vozidla. Celkové náklady na rekonstrukci a přístavbu zatím kraj odhaduje na více než 200 milionů korun. Větší městská část by mohla přijít až na dvojnásobek. Přesná čísla ale zatím známa nejsou.

Bouřky zatím Hradec šetří, na řádění vichřice před třemi lety ale lesníci vzpomínají dodnes: Vyplavené sklepy, kroupy, rozsáhlé výpadky proudu. I tak to vypadalo v noci z úterý na středu na mnoha místech v republice. Po vlně veder do Česka dorazily mohutné bouřky. Hradecko však zůstalo téměř ušetřeno – napršelo průměrně, kroupy nepadaly a bez proudu se ocitli pouze v jedné lokalitě. „Na rozdíl třeba od sousedního Pardubického kraje, byla situace v Královéhradeckém celkem poklidná," uvedla regionální mluvčí společnosti ČEZ Šárka Beránková.

Ze sportu

O budoucnosti Rieter Open se bude jednat: Poprvé v historii se na východočeských kurtech hrálo o body do žebříčku ATP a o odměny v dolarech. Mezinárodní tenisová federace ATF přidělila do Pardubic a Ústí nad Orlicí turnaje kategorie Futures s dotací 15 000 dolarů. Premiérový ročník Rieter Open, který navázal na dvacetiletou tradici turnaje Rieter Cup, jenž byl posledních osmnáct let i mistrovstvím republiky mužů a žen. Byl bezesporu oživením, na obou místech byl k vidění kvalitní tenis, ale také mnohá překvapení.