Z Hradecka

Upozornili na nebezpečné semafory. Hrozí jim vězení: Na začátku července zakryla skupinka aktivistů semafory pro cyklisty na královéhradecké křižovatce u Aldisu. Chtěli upozornit na nebezpečí, které tu podle nich na cyklisty číhá. „Chceme dosáhnout toho, aby se zvýšila bezpečnost této a dalších křižovatek ve městě. Je tu riziko, že cyklista, který není znalý, vjede do křižovatky na zelené světlo, který neplatí pro něj, ale pro cyklistu stojícího na dělícím ostrůvku," vysvětlil Zbyněk Sperat z pracovní skupiny, která chce zlepšit podmínky pro cyklisty ve městě.

Za průjezd cyklobránou pětikoruna. Vybrané peníze pomohou hendikepovaným do sedla: V úterý 28. července na Smetanově nábřeží naproti Městským lázním, o den později na cyklostezce u Lesního hřbitova. Tam bude příští týden vždy od 11 do 19 hodin stát speciální tmavě modrá nafukovací brána. K čemu taková „paráda" poslouží? Za každý průjezd vjezdem se číslice na displeji zvýší o pět. Jde o symbolickou pětikorunu, kterou poté přispěje značka Birell na nákup handbiků a kol pro šestici tělesně postižených lidí, kteří jsou nadšenými cyklisty.

Ze sportu

Olympia a Union si zahrají s ligisty: Jedenáct východočeských týmů bylo o víkendu ve hře o postup do 2. kola fotbalového Poháru FAČR. Velká radost zavládla v Orlické Kotlině, kde hradecká Olympia porazila 1:0 tým Benešova a v dalším kole se může těšit na atraktivního prvoligového soupeře – Bohemians Praha 1905. Těsnou výhru proti účastníku ČFL zajistil diviznímu nováčkovi přesnou trefou krátce před přestávkou Matěj Ptáček. Ve Vysokém Mýtě se hrálo o pražskou Slavii. Ta nakonec přijede do Nového Bydžova díky vítězství Unionu 3:0.