Z Hradecka

Zahrada se zvěří v lese? Otevřená nejen dětem: Po rodince divokých prasat a chystanému stádu daňků se v lesích plánuje další živá atrakce – zahrada s výběhy typicky lesních tvorů. O jakou zvěř přesně půjde, zatím vedení lesů říct nechce. „V užším výběru jsou hlavně veverka, liška a jezevec, může se to ale změnit," upozorňuje Aneta Bůžková z Městských lesů Hradec Králové s tím, že uvažují i o velké voliéře pro ptactvo. Zahrada se zvířaty by měla rozšiřovat služby nového lesního vzdělávacího centra na křižovatce Hradečnice a Písečnice, otevřená však bude nepřetržitě nejen dětem a studentům.

Stromy a zeleň ve městě fungují jako levná klimatizace: Extrémní horka, která sužovala obyvatele nejen Hradecka, ale celé republiky, se mají od víkendu pomalu ale jistě vracet. Příští čtvrtek mají teploměry ukázat opět přes 35 stupňů Celsia. Z měst se tak opět stanou rozpálené pasti. Díky stromům a zeleni se ale některá místa stávají snesitelnějšími. Jaké jsou skutečné teploty konkrétních míst a jaký vliv má na teplotu okolí vzrostlá zeleň, zkoumali a měřili pomocí termokamery pracovníci odboru životního prostředí královéhradeckého magistrátu ve spolupráci s předním českým odborníkem na problematiku negativních dopadů sucha a nedostatku vody Janem Pokorným.

Ze sportu

„Na papíře jsme skvělí, ale nic to neznamená": Nemá rád kecy o papírové kvalitě, ale sám jistě cítí, že hokejový kádr, který mu šéfové strčili do ruky, je zatraceně silný. Peter Draisaitl (49), trenérský mozek hradeckého Mountfieldu, očekávání vnímá. „Všichni lidé v klubu odshora dolů chtějí být co nejlepší. Já také. Že na první pohled vypadáme dobře, neznamená vůbec nic. Teprve po sezoně se ukáže, zda jsme udělali něco dobrého," říká svým typickým způsobem.