Z Hradecka

Hradec čeká dopravní revoluce: Nezodpovědní řidiči, kteří v loňském roce „nasypali" třicet milionů korun do královédvorské kasy, by v budoucnu mohli „dotovat" i královéhradeckou magistrátní pokladnu. Piráty silnic v Hradci Králové by totiž měly sledovat úsekové radary. Ty neměří aktuální rychlost, ale rychlost průměrnou. O podobném systému teď uvažují právě i v krajském městě.

Precizně a jednoduše. Robot pomáhá lékařům: „Když je v těle něco ošklivého, musí to jít ven. Lékaři mi dali tři možnosti a já si vybral operaci pomocí robota. Věděl jsem, že jsem prvním hradeckým pacientem. Cítím se velice dobře. Mám daleko menší potíže než po operaci slepého střeva," svěřil se Oldřich Wenzel. Tomu lékaři v hradecké fakultní nemocnice operovali 27. ledna zhoubný nádor prostaty pomocí robotického systému. Stal se tak historicky prvním v Hradci Králové.

Ze sportu

„Vrátil jsem se kvůli klukům": První zahraniční štace mu vyšla na výbornou. Záhřeb opouštěl jako nejproduktivnější hráč mužstva. „Byla to fajn zkušenost," říká hokejista Tomáš Mertl, který se poté, co Medveščak ztratil v KHL šance na play off, vrátil do Hradce Králové. Pomoci mužstvu a svým bývalým parťákům Šimánkovi a Kudrnovi. „Vrátil jsem se hlavně kvůli k nim," usmívá se.