Z Hradecka

Na Rozárku se vrhnou architekti: Hradecká radnice se již dlouhá léta snaží zvelebit jeden z nejcennějších koutů Hradce Králové - kopec Rozárka. „Je to nezastupitelné území, které si proměnu dlouhodobě zaslouží," řekl nedávno náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich. Na to konto nyní magistrát vyhlašuje architektonickou soutěž, ve které své tužky „zkříží" mladí začínající architekti.

Kostel stál o sto let později. Podle trámů: Kostel svatého Mikuláše v Jiráskových sadech, který je jednou z nejstarších církevních dřevěných památek v republice, je o sto let mladší, než si všichni mysleli. „Předpokládalo se, že kostel postavili na začátku 16. století. Podle analýzy dřevěných trámů jsme ale zjistili, že jedle byly pokáceny v letech 1598 až 1607. Tehdy se dřevo dlouho neskladovalo, takže letopočet je celkem přesný," potvrdil Jan Falta, vedoucí odboru památkové péče hradeckého magistrátu.

Ze sportu

Hradec na lovu posil. Lanaří záložníka Jirsáka: Ještě maximálně tři hráče chce přivést vedení FC Hradec Králové do kádru kouče Bohuslava Pilného. V úterý fotbalový klub oznámil příchod první posily obránce Jana Mudry z Liberce. V hledáčku má záložníka Tomáše Jirsáka. Další novinka? Realizační tým se rozšířil o Michala Šmardu. Hradec nechce opakovat chybu z před dvou let, kdy po slavném postupu do první ligy rozstřílel „druholigový" kádr na maděru a přitáhl deset nových hráčů, kteří vesměs zklamali.