Královéhradecký kraj plánuje nový pomník na základě existujícího sádrového modelu akademického sochaře Petra Nováka. Na výrobu a doprovodné práce kraj uvolní přes 600 tisíc korun. Zároveň bude zadavatelem zakázky na vytvoření pomníku obětem prusko – rakouské války.

Kromě krajského vkladu se bude na financování památníku podílet Ministerstvo obrany dvoumilionovou dotací. „Nyní čekáme na to, až bude schválený státní rozpočet, k tomu by mělo dojít v průběhu prosince, a na to, až ministerstvo krajskému úřadu pošle rozhodnutí o čerpání peněz," vysvětlil člen předsednictva Komitétu pro udržování památek z války roku 1866 Radek Teichman.

Slavnostní odhalení sousoší v hodnotě přesahující 2,5 milionu korun je naplánované na 1. července 2016 v rámci vzpomínkových akcí ke 150. výročí. Práce na pomníku však započnou až v okamžiku, kdy kraj bude moci čerpat peníze od ministerstva. Kompletní zhotovení památníku se odhaduje přibližně na půl roku. Červencový termín se tak jeví jako krajně šibeniční. „Počítáme s tím, že se to stihne," dodává Radek Teichman.

Pomník zná své místo již sto let. Práce na něm začaly loni

Pomník jezdecké srážky u Střezetic podle modelu akademického sochaře Petra Nováka se plánuje slavnostně odhalit už 1. července příštího roku.Hradecko - Lokace, kde spočine bronzový pomník znázorňující vojáka a koně na základě návrhu sochaře Petra Nováka, byla vybrána již před sto lety. Dlouhou dobu se nedařilo stavbu zrealizovat. K jistému obratu došlo v roce 2014. Komitét pro udržování památek z války roku 1866 financoval částkou zhruba 800 tisíc korun výrobu sádrového modelu a terénní úpravy včetně zřízení základu. „Ze získaných prostředků se povedlo vybudovat přístupovou cestu pro pěší, vybetonovat základ pomníku, obložit ho kamenem a provést hrubé terénní úpravy kolem základů. Teď je nejvhodnější čas pomník dokončit, protože nás čeká kulaté výročí bitvy," říká radní pro oblast regionálního rozvoje a kultury Otakar Ruml.

Se 150. výročím Bitvy u Hradce Králové souvisí i řada dalších kulturních a společenských akcí, výstav, pietních aktů a podobně.

Jedním z vrcholů kulturního programu bude XVI. královéhradecký městský ples, který se uskuteční 23. ledna v Kongresovém centru Aldis. Odehrávat se bude na dvoře císaře Františka Josefa I. a zúčastnit by se měl také samotný kníže Alfred Windischgrätz v podání Václava Vydry.

V plánu jsou i vzpomínkové akce přímo na bojišti na Chlumu. Velkolepá rekonstrukce celé bitvy proběhne v den výročí, 3. července.

Akce ke 150. výročí bitvy z roku 1866
1. ledna – První den spolu – Novoroční ohňostroj a projekce ke 150. výročí bitvy u Hradce Králové 1866
23. ledna – Ples císaře Františka Josefa I. v Aldisu
27. května – Muzejní noc s tematikou války 1866
1. července – Bitevní scéna „Srážka jezdectva u Střezetic 1866" a odhalení pomníku
2. července – Bitevní ukázky na jednotlivých místech bojiště
3. července – Velká bitevní scéna „Königgrätz 1866" na Chlumu