Tradiční cyklistický závod pro širokou  veřejnost se uskuteční dnes odpoledne v ulicích krajské metropole kolem Ulrichova náměstí.

Na trať se postupně vydají závodníci v pěti kategoriích. Od 13 hodin startují dětské závody pro žáky základních škol, po nich přijdou na řadu kadeti a junioři, handicapovaní sportovci a od 16 hodin kategorie Hobby. Do té se může zdarma i na místě přihlásit každý amatérský cyklista. V 17 hodin začne hlavní závod v prestižní kategorii Elite. Start i cíl závodu je připraven na Ulrichově náměstí. Účastníky čeká 1200 metrů dlouhý okruh, který je zavede přes náměstí Svobody, Tylovo nábřeží a Havlíčkovu, Čelakovského a Mánesovu ulici zpátky na Ulrichovo náměstí. Hlavní kategorii závodníků čeká celkem 40 okruhů, pro kategorii Hobby je vypsaný časový limit 40 minut. Na hladký průběh závodu bude na místě dohlížet městská policie.

Řidiči musí v souvislosti s Velkou cenou města Hradec Králové počítat s dopravními omezeními. „Od 13 hodin bude uzavřen pro veřejnou dopravu celý okruh," potvrdila Ivana Ježková, mluvčí hradecké policie. Velká část ale vede po pěší zóně a nepříliš frekventovaných ulicích. Největší komplikace hrozí uzavírkou Gočárovy třídy, k napojení na městský okruh ve Střelecké ulici mohou řidiči z centra města využít ulici Karla IV.

Příznivci cyklistiky si přijdou na své i v neděli. V Opočně se uskuteční Grand prix Královéhradeckého kraje pro všechny věkové kategorie. Start závodu je plánován na 11 hodin a cyklisty čeká trať dlouhá 108 kilometrů.
Tomáš Kulhánek

Program 50. Velké ceny 
města Hradec Králové
Dětské kategorie, závody základních škol •  13.00 – 14.15
Junioři a kadeti                                         •  14.15 – 15.15
Handicapovaní                                         •  15.15 – 16.00
Hobby cyklisté                                         •  16.00 – 17.00
Muži Elite                                                  •  17.00 – 18.15

Cyklisté omezí dopravu. Kde?

Královéhradecko - Řidiči, pozor! Dva cyklistické závody, jež se budou konat na konci týdne, omezí dopravu. Jde o 50. ročník Velké ceny Hradce Králové 
a etapové East Bohemia Tour.

Cyklistická Velká cena Hradce Králové.HRADEC KRÁLOVÉ: Ve čtvrtek bude od 13 do 18.30 zcela uzavřen okruh ve středu města. Start bude na Ulrichově náměstí, cyklisté budou pokračovat po Gočárově třídě, Tylově nábřeží, Havlíčkově ulici přes Masarykovo náměstí po Čelakovského a Mánesově ulici zpět na Ulrichovo náměstí.

TŘEBECHOVICE POD OREBEM: V pátek bude od 13.15 do 17.30zcela uzavřen 12kilometrový silniční okruh se startem a cílem ve městě Třebechovice pod Orebem. Trasa závodu povede přes obce Librantice, Libníkovice a Jeníkovice.

HOŘICE: V sobotu bude od 13 do 17.30 zcela uzavřen silniční okruh 
v okolí Hořic. Start bude na Náměstí Jiřího z Poděbrad v Hořicích a silniční okruh povede přes obce Dachovy, Jahodnou, Červenou Třemošnou, Dobeš, Lukavec u Hořic. Cíl bude na náměstí v Hořicích.

OPOČNO: V neděli se pojede nejdelší etapa East Bohemia Tour, se startem a cílem v Opočně. Amatérští cyklisté startují v 11, profesionálové ve 13 hodin. Etapa je dlouhá 178 km a trasa vede přes obce a města Dobrušku, Ohnišov, Bohdašín, Olešnici v O.h., Deštné v O.h., kolem Masarykovy chaty, přes Orlické Záhoří, Říčky v O.h., Rokytnici v O.h., Javornici, Lukavici, Solnici a Trnov a končí okruhy kolem Opočna.

„Amatérští cyklisté pojedou v podmínkách normálního provozu, pouze na vytipovaných křižovatkách bude bezpečný průjezd zajišťován pořadatelskou službou ve spolupráci s policií," řekla mluvčí policie Ivana Ježková. Profesionální cyklisté budou závodit v režimu pohyblivé silniční uzávěry.   (red)