Sága jménem Tepelné hospodářství Hradec Králové (THHK) versus Elektrárny Opatovice (EOP) stále nekončí a má další pokračování. Opoziční zastupitelé mají k jednání primátora Zdeňka Finka výhrady. Největším problém je podle nich střet zájmů. Primátor města totiž zasedá zároveň v dozorčí radě společnosti EOP.

„Od prodeje městského podílu EOP  je zvykem, že starostové Pardubic, Chrudimi a našeho města jsou členy orgánů společnosti. Dříve snad v představenstvu a později v dozorčí radě. Chápu tuto pozici jako pozici za město a také se podle toho chovám," vysvětluje primátor.

To ale zastupitelům nestačí. Chtějí zveřejnit smlouvu, kterou s EOP primátor Fink má, aby bylo jasné, jaké finance z této smlouvy vyplývají a jak se jimi disponuje.

Post primátora v dozorčí radě by jim asi nevadil, nyní ale EOP přišly z nabídkou odkoupit THHK. „Bohužel, což nespatřujeme jako ideální stav, nebyly nikde transparentně zveřejněny podmínky této hypotetické akvizice. Požádali jsme proto primátora, aby zveřejnil veškeré informace k této akvizici a vytkl výhody a nevýhody, které by z ní pro město Hradec Králové mohly plynout," píše se ve stanovisku zastupitelů ANO.

Právě nedostatek informací je kámen úrazu. Nabídka na odkup THHK by měla být veřejná už jen z toho důvodu, že jde o městský majetek. „Nabídku samozřejmě zveřejním," uvádí Fink. Na dotaz Hradeckého deníku, kdy se tak stane, už primátor jen poděkoval a neodpověděl.

Inzerát rozvířil vody

Ve zpravodaji Radnice ve středu také vyšel inzerát přes více než čtvrt stranu, který vysvětluje, jak je výhodná přímá dodávka tepla pro odběratele. Zadavatel? Elektrárny Opatovice.

„Požádali jsme primátora o prošetření vydání inzerátů ve zpravodaji Radnice, které výrazně poškozují majetek města  a tím i město samotné. Je možné se v této věci také opřít o ustanovení v zákoně o obcích, kde je mimo jiné uvedeno, že obec je povinna pečovat o zachování a rozvoj svého majetku. Žádali jsme redakční radu o vysvětlení a prošetření," dodávají zastupitelé ANO.

Hradeckému primátorovi na inzerátu nic divného nejspíše nepřijde. „Vydávání Radnice a její reklamní přílohy má svá pravidla a ta dle sdělení redakční rady ve které je i zástupce strany ANO, nebyla porušena," brání se Fink.  Na otázku, jestli mu inzerát nevadí, opět neodpověděl.

Poznámka: Mosty gentlemanů
Prodej hradeckých teplovodů? Nejslabší odpovědi na horkou otázku má hradecký primátor Zdeněk Fink: Až jak řeknou úředníci a jejich studie, zní dva týdny stejná odpověď. Mdloby nad takovým rozhodováním se dají  s trochou trpělivosti čekat od radních nováčků. Běžný obyvatel Hradce neví, zda hradecká akciovka snáší městu dostatečně velká zlatá vejce nebo zda nabídka elektráren nepřišla v pravou chvíli a s ní i suma na vytoužené městské projekty. Pokud to ale nevědí politici  na radnici, dělají svou práci špatně.
V tomhle případě nejde o vykácení akátové aleje, ale o budoucnost kvality života lidí ve městě. A primátor má Hradec přesvědčivě ujistit,  že stojí  za ním. Souvislosti tu ale jsou.
Podle staré gentlemanské dohody působí každý hradecký primátor v orgánech Opatovic. Pokud se má teď stejné firmě prodávat městský majetek, musí jít stranou buď gentlemanské rozhodování nebo gentlemanský post. Most mezi primátorskou a teplárenskou židlí má v tomto případě jasné jméno: střet zájmů.
(Imrich Dioszegi)