Plánovaná oprava křižovatky v Brněnské ulici slibuje lepší povrch i nové dělicí prahy. Řidiči se ale musí připravit na komplikace, které budou trvat zhruba půl roku. Silničáři se na dopravní uzel vrhnou v červnu, skončit by měli v listopadu.

Křižovatka bude po celou dobu částečně průjezdná. Opravy se rozdělí do několika etap s tím, že průjezdný bude vždy alespoň jeden jízdní pruh. „Dopravu budou řídit kyvadlově pracovníci stavby, v nočních hodinách pomohou semafory,“ informovala policejní mluvčí Iva Kormošová.

Dá se očekávat, že oprava prodlouží už tak neúnosné kolony na Gočárově okruhu. To připustila i mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Nina Ledvinová: „Větší kolony během stavebních prací lze předpokládat.“ Vyjeté koleje a výtluky ale dávají jasně znát, že oprava je nutná. Policie chce vytíženému uzlu alespoň trochu ulehčit objížďkami.

Ilustrační foto
Dvě masáže srdce za 24 hodin. Policisté zachránili dva životy

Dopravní opatření
Policie chystá i další dopravní opatření ke snazšímu průjezdu městem. Například z křižovatky ulic Brožíkova a Palachova dočasně vznikne okružní křižovatka. Na frekventovaných křižovatkách pak bude třeba opravě přizpůsobit světelnou signalizaci.

„Směrem od Tesly osobní auta vjedou na nadjezd a pokračovat budou přes ulice Náhon, Štefcova, Mrštíkova, Brněnská, Palachova, Štefánikova a Zborovská. Na okruh se napojí u Milety,“ popsala policejní mluvčí. Řidiči přijíždějící od Brna vjedou do Palachovy ulice a pokračovat budou stejnou trasou. Tranzitní doprava by v nejlepším případě vůbec neměla zajíždět do města.

Trolejbusy nevyjedou

Oprava zavaří i městské hromadné dopravě. Z Brněnské ulice by měly dočasně zmizet trolejbusy. V červenci a srpnu je nahradí autobusy, navíc pojedou objížďkou. Takové opatření ale nebude zadarmo. „Nemalé náklady na tuto výluku musí být součástí rozpočtu stavby a dopravnímu podniku musí být uhrazeny,“ řekl Leo Sedláček z Dopravního podniku města Hradce Králové. Konkrétní informace od ŘSD však zatím dopravní podnik nemá.

Dělicí prahy

Rekonstrukce křižovatky již má stavební povolení. Oprava podle Ledvinové spolkne 58,5 milionu korun bez DPH. Kromě nového povrchu křižovatku čeká i novinka. „Nově jsou navrženy podélné dělicí prahy ze žulových prvků,“ prozradila mluvčí ŘSD. Dělicí prahy mají šoférům zabránit v jízdě v nesprávném pruhu. Nové prvky na křižovatce řidiči nepřehlédnou i díky reflexním bodům.

Poškozený semafor na hradecké křižovatce Mileta.
Pondělní blesková smršť postihla zejména Hradecko