Pražský most v centru krajského města zdobí čtyři kiosky. Rekonstrukce se zatím dočkal pouze jeden z nich, od dubna se opravuje další. Svou zašlou krásu znovu získá kiosek na levém břehu Labe směrem k Hučáku. Secesní rotunda měla být kompletně opravena do 25. června, nakonec se termín dokončení protáhne, ale jen o týden.

O prodloužení rekonstrukce se rozhodlo v pátek 15. června na kontrolním dnu. „Kontrolní den se koná každý týden za účasti památkářů. Památkáři si vymohli úpravy původního projektu, proto se rekonstrukce zhruba o týden prodlouží,“ vysvětlil Jiří Sčebel, vedoucí technického oddělení ze Správy nemovitosti Hradec Králové (SNHK), a doplnil, že úprava projektu souvisí s klempířskými pracemi. Rekonstrukce kiosku už ale finišuje, práce dokončují truhláři a fasáda už je také téměř hotová. „Nebýt toho zdržení, byli bychom schopni opravu dokončit do stanoveného termínu,“ podotkl Jiří Sčebel.

Strach ze sprejerů

Rekonstrukce se tedy blíží ke zdárnému konci, Jiří Sčebel se však bojí o další osud kiosku. „Mám obavy, aby po dokončení rotunda neskončila v rukou sprejerů.“ Obavy z vandalů jsou nejspíš namístě, graffiti hyzdily kiosek už před započetím rekonstrukce a poškozený je i protější kiosek. „Všiml jsem si, že kiosek na druhé straně mostu je už pokreslený,“ uvedl Jiří Sčebel. Rotundu u papírnictví hyzdí sice jen drobný nápis, u památkově chráněné budovy je to však problém. „Je to škoda, ale nijak se tomu nezabrání, je to dnešní dobou,“ domnívá se Jiří Sčebel.

Řešením je kiosek obsadit

Jedním z řešení, které se nabízí, je trvalý dohled kamer. Instalovat kamerový systém ale samotná správa nemovitostí nemůže. „To je věcí městské policie. O umístění kamery by navíc rozhodovali památkáři,“ řekl Jan Sčebel. Kiosek na protějším břehu řeky, který správa nemovitostí opravovala před dvěma lety, je zatím stále jako „nový“. „To je ale díky tomu, že je obsazený a že je v něm nájemce celý den,“ uvedl Sčebel a dodal, že to vandalům brání, aby si jako cíl svého řádění vybrali právě tento kiosek. Bojí se, že pokud právě opravovaná rotunda zůstane opuštěná, bude pro vandaly jednodušší ji poškodit.

Ilustrační foto.
Jižní spojka se pomalu rýsuje. Dopravě uleví za jedenáct let

Podle Jiřího Sčebela je smlouva se současným nájemcem po dobu rekonstrukce pouze přerušená. Provozně technický náměstek ze SNHK Jiří Dušek však již dříve Deníku prozradil, že obchod s kávou a sušenkami se do rotundy nevrátí, jelikož nájemce již nemá zájem. Správa nemovitostí by v rotundě nového nájemce přivítala, problém je, že natolik specifické místo jen tak někomu vyhovovat nebude. „V rotundě není voda ani odpad, její provoz je tedy dost omezený. Navíc se jedná o opravdu malý prostor,“ podotkl Jiří Dušek.

Obnova kiosku přijde na zhruba 1,7 milionu bez DPH. Jelikož je stavba stejně jako ostatní rotundy na mostě kulturní památkou, dělníci jí musí vrátit původní vizáž. „Vrchní omítka má na sobě určité reliéfy, které památkáři chtěli zachovat. Také použité materiály a barevné provedení musejí být takové jako původně,“ uvedl Jiří Dušek. Největším zásahem byla výměna střechy, starou střechu bylo třeba nahradit replikou.

Zbylé kiosky

Větší kiosek na protějším břehu Labe se rekonstruoval předloni. S výsledkem jsou spokojení správa nemovitostí i památkáři. Kiosky na druhé straně mostu se ale stále opravit nepodařilo. Rekonstrukci naposledy zkomplikovala dřevomorka. Po skončení stavebně historického průzkumu kiosků by mělo být vypsáno nové výběrové řízení na jejich opravu, a to již čtvrté v pořadí.

Kotěrovo dílo

Secesní Pražský most pochází z roku 1910, kiosky most doplnily o dva roky později. Most i s kiosky navrhl známý architekt Jan Kotěra. Ten má v Hradci na svědomí i blízkou budovu muzea, která se začalo rekonstruovat v květnu.

Boj o body sehrají hradečtí fotbalisté se stavebním ruchem za zády.
Stavba nového fotbalového stánku v Hradci se opět odsouvá