Nejen veřejností kritizovaný Evropský dům, ale také hradecká obchodní akademie najde v bývalém Ústavu hluchoněmých na Pospíšilově třídě svůj nový domov. Ta se tak konečně přestěhuje ze dvou míst, kde současně sídlí – z budovy V Lipkách a ve Stěžerách. „Se stěhováním počítáme po dokončení oprav na podzim," potvrdila krajská radní pro školství Táňa Šormová. Ve hře je už i veřejná zakázka na vybavení budoucích tříd a kabinetů, smlouva o dodání interiérů by měla být podepsána v srpnu.

Příští týden dělníci dokončí střechu

Rozsáhlé rekonstrukční práce probíhají v „hradeckém Rudolfinu"  venku i uvnitř: „V současné době se v budově pokládá historická dlažba a parkety, dodělávají se omítky a nátěry, v kapli pak probíhají restaurátorské práce. Zvenčí se dodělává oprava fasády, oprava oken a v příštím týdnu by měla být hotová nová střecha," přiblížila mluvčí krajského úřadu Martina Götzová. Tyto práce by podle ní měli finišovat v srpnu, v září přijde na řadu celková kompletace a v říjnu potom vytoužená kolaudace.

Termín dokončení se přitom oproti původnímu plánu mírně prodloužil, podle kraje za to mohou dodatečné práce. „Na opravě bývalého Ústavu hluchoněmých se pracuje dle harmonogramu, který byl vzhledem k dodatečným restaurátorským pracím prodloužen z původního termínu konce září na konec října 2015," vysvětlil hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

Pro kraj je rekonstrukce „Hlucháku" jednou z největších investičních akcí za tento rok. Celkové náklady na rekonstrukci historické budovy bývalého Ústavu hluchoněmých v centru krajské metropole spolknou zhruba 70 milionů korun bez DPH, víc jak polovinu kraj získal z dotací.