První etapa oprav křižovatky U Husa v Malšovicích zatím probíhá bez větších zádrhelů. V místě chybí povrch vozovky, připraveno už je dláždění pro parkoviště u tamních restaurací Na Hrázce a Splávek.

„Místním a projíždějícím to pochopitelně příjemné není, nicméně jinak to opravit nejde. Vytvořili jsme kus provizorní panelové vozovky, aby se lidé dostali například ke školce," říká Valentýn Avramov, vedoucí investičního odboru magistrátu.

V současné době pracuje na překládce svých sítí i ČEZ a Tepelné hospodářství.

Tamní obyvatele ještě čeká jedna změna, a to v omezení městské hromadné dopravy. Překládat se bude totiž i trolejové vedení, a tak trolejbus číslo 7 nahradí od 1. července autobus.

Kudy bude jezdit, ještě jasné není. „Mysleli jsme, že by zahnul mezi zástavbu a pak se zase vrátil, a to všechny spoje, jenže komise místní samosprávy to chce trochu rozdělit. Budeme ještě jednat, aby došlo k souladu," řekl Vladimír Pejřil, náměstek ředitele dopravního podniku.

Od rekonstrukce si magistrát slibuje přehlednější dopravní situaci, nové chodníky, pruhy pro cyklisty, zastávky.  Výběrové řízení na rekonstrukci vyhrála hradecká firma Stavo & Sachs. „Opravy budou stát sedm milionů korun bez DPH," prozradil už dříve Jindřich Vedlich, náměstek primátora.

Opravy by měly být hotové do letošní zimy.

Cyklisté i chodci teď klopýtají staveništěm
Nyní je křižovatka 
U Husa jedno velké staveniště, které komplikuje letní provoz oblasti. Staví se však i vedle hospody Na Hrázce.
Samotná křižovatka by měla po rekonstrukci připomínat spíše písmeno T. Připojí se do něj ulice Na Drahách.
Úprav se dočkají zastávky, vzniknou dva přechody pro chodce a upravit se bude muset rovněž trolejbusové vedení.