A jak by také ne. Hudební těleso složené převážně z harmonikářů má za sebou už šedesát let působení a víkendový koncert byl jeho slavnostním rozloučením se.

Hráči příchozím zahráli hned několik skladeb v originálních aranžmá. Asi největšího aplausu se dočkala píseň Škoda lásky, ke které se začali přidávat i ostatní. A když se na konci hrála Česká muzika od Františka Kmocha, tleskal a zpíval skoro celý sál.

Velké setkání

„Je to krásná příležitost, jak se můžeme sejít všichni dohromady. Současní hráči i ti bývalí. Orchestr nás všechny spojoval, našli jsme si tu spoustu přátel," promluvil k posluchačům koncertu Vladimír Kebza junior, který zavzpomínal třeba i na zájezdy, na něž orchestr v minulosti vycestoval. Jméno Vladimíra Kebzy tu bylo všem moc dobře známé. Právě on totiž orchestr v roce 1954 založil a dirigoval.

„Jsme takové děti pana Kebzy," shodli se po koncertě Pavel a Jiří. Oba dva Klimentovi. „Jsme bratranci, v orchestru hrajeme oba. Starší Jiří mě sem kdysi vzal, působím tu už od roku 1965," usmíval se Pavel Kliment.

Začínali jako děti

„Já jsem v orchestru začal hrát, když mi bylo devět let," zavzpomínal na své začátky také pan Jiří Kliment. Ten shodou okolností šéfuje akordeonovému souboru, který byl založen v roce 1992 a je úspěšným pokračovatelem tradice východočeských akordeonových těles. Od roku 2005 je AKORDEONORCHESTR samostatným občanským sdružením za podpory ZUŠ Střezina.

Na končící Orchestr Akordeon vzpomínají oba bratranci s velkou láskou. „Je nám líto, že končíme. Je to kus života, tisíce vzpomínek," říká s dojetím Pavel Kliment.

A proč soubor končí? Současný dirigent pan Petr Žídek, který nastoupil po Vladimíru Kebzovi, nemá dostatek sil na to, aby nadále dojížděl z Chrudimi a řídil těleso. Náhradník se bohužel nenašel.

I druhému dirigentovi soubor vděčí za mnohé. Vedl ho dlouhá léta. „Musíme mu poděkovat za to, že orchestr vydržel až do těchto dní, a že věnoval spoustu svého času na jeho řízení," vyjádřil slova díků i za ostatní členy Pavel Kliment.

Vladimír Kebza vedl soubor čtyřicet let
Vladimír Kebza se narodil v roce 1921. Od dětství hrál na několik hudebních nástrojů.
Po studiu na učitelském ústavu absolvoval řadu kurzů dirigování a instrumentace pro vedoucí a dirigenty hudebních souborů. V roce 1954 založil a téměř čtyřicet let dirigoval Orchestr Akordeon (původně Soubor mladých harmonikářů).
Během svého života působil také jako učitel a později ředitel Lidové školy umění v ulici Maxima Gorkého 130 (dnes Základní umělecká škola Habrmanova) v Hradci Králové. Zemřel roku 1996.
Eva Rathouská

Veronika Skřivanová