Pro osamělé lidi mohou být Vánoce těžkým obdobím. S osamělostí se musí vyrovnávat i někteří důchodci z hradeckého Domova U Biřičky. Dárky pod stromečkem ale najdou, a to díky dobročinnosti cizích lidí. Jejich vánoční přání jim už druhý rok plní Eva Kohoutková.

Dělat radost důchodcům, kteří už nikoho nemají, se Eva Kohoutková rozhodla minulý rok: „Zaujal mě podobný projekt, a jelikož bydlím kousek od domova důchodců U Biřičky, bylo jasné, komu se pokusím pomoci.“ Kontaktovala tedy ředitelku domova důchodců Danielu Luskovou, která ji spojila se sociální pracovnicí Annou Pivoňkovou. Obě Kohoutkové pomáhají, stejně jako zbytek personálu.

Motivace Kohoutkové je jasná. Chce, aby hezké Vánoce měli i důchodci, kteří ztratili své blízké nebo o které se jejich rodina nestará. Letos bude obdarovaných lidí sedmačtyřicet.

Ilustrační foto
Hradecká kardiochirurgie chystá zavedení robotických operací

Dárky Eva Kohoutková nakupuje podle přání klientů domova: „Funguje to jako dopis Ježíškovi. Paní Pivoňková obejde klienty, aby jí sdělili svá přání, pošle mi seznam a pak už je na nás, abychom vše splnili.“

Praktická přání

Senioři mají různá přání, především si přejí kosmetické či potravinové balíčky, knihy a časopisy. Dobrovolníci ale sháněli i parfém či boty. „Jde hlavně o praktické věci, takže je v našich silách všechna přání vyplnit,“ doplnila Kohoutková.

Minulý rok se podařilo sehnat dárky pro všechny klienty, kteří svá přání vyslovili. Zatím to vypadá, že i letos se projekt vydaří. Splnit všechny vánoční prosby Kohoutkové pomáhají i její přátelé: „Je to i jejich zásluha, bez nich bych všechno dohromady nedala.“

Havárie autobusu v Novém Městě nad Cidlinou.
V Novém Městě boural autobus plný dětí

Pomáhá už 40 lidí

Letos se v projektu angažuje asi čtyřicet lidí. Nepomáhají jen přátelé, iniciativní dárkyni oslovují i cizí lidé, kteří mají jediné přání – chtějí osamělým seniorům zpříjemnit svátky.

Lidé, kteří chtějí udělat důchodcům radost vánočním dárkem, se ještě mohou zapojit. „Čím více lidí pomůže, tím lépe. Dárky pro seniory už máme nakoupené, určitě ale využijeme i další finanční prostředky, například na nákup věcí na výtvarnou činnost,“ sdělila organizátorka.

Kohoutková dárky do domova důchodců také vozí, sama by na to ale nestačila. „Loni mi pomáhala kamarádka Martina, letos nás ale bude muset jet víc, protože i přání je mnohem více, než jich bylo minulý rok,“ sdělila Kohoutková. Lidé tedy mohou podat pomocnou ruku i při svážení dárků do domova

Minulý rok chtěla Eva Kohoutková předat dárky seniorům osobně, v domově důchodců ale řádila viróza. Radost z vánoční nadílky se k ní však dostala aspoň prostřednictvím fotografií. Letos doufá, že šťastné výrazy seniorů uvidí přímo při rozbalování dárků.

Česko zpívá koledy v obchodním centru Aupark v Hradci Králové.
Česko si zazpívalo koledy. Již posedmé