Stovky lidí si v pátek v centru Hradce připomněly hrdiny i oběti jarních dnů roku 1945 a celé druhé světové války.

„Je dobře, že město na ně nezapomíná. Ale mrzí mě, že dnešní mládeži jsou tehdejší události téměř lhostejné. Často ani netuší, co se dělo a proč vlastně mají volno. Přijde mi, že na to kašlou i skoly. O novodobých dějinách ani nemluvím,“ řekl 77letý Bohumil Nebeský z Hradce.

Ředitelé škol se nařčení jednohlasně brání. „Dějepisu věnujeme hodně času. Že si studenti látku nezapamatují, to je už jiná věc!“ Například žáci Základní školy v Kuklenách mají dvě hodiny dějepisu týdně. „Na závažná temata čas vždycky najdeme. Kladu důraz, aby se probíraly i moderní dějiny. Aby děti, které vyjdou z deváté třídy, věděly, co byla sametová revoluce,“uvedl ředitel školy Pavel Hebelka.

Na obchodní akademii v Hradci Králové závisí porce dějepisu na oboru, který si studenti zvolí. „Dějiny po roce 1945 se vyučují i v běžných hodinách dějepisu, nejen při seminářích. Na mnoha místech se navíc prolínají s občanskou výchovou nebo základy společenských věd, například v souvislosti s listopadem 1989, Občanským fórem a podobně,“ sdělil ředitel Robert Toman.

Částečnou zodpovědnost na studentech nechává také Gymnázium Boženy Němcové v Hradci Králové. „Prostor pro výuku dějepisu je dostatečný. Omezujeme výuku starých dějin a naopak dáváme přednost moderním dějinám po druhé světové válce. Myslím, že jsou důležitější. Studenti, kteří se o dějepis zajímají, budou mít dobrý základ, až dostudují gymnázium,“ dodal ředitel Jan Štěrba.

Přiučit se včera mohli také lidé, kteří přišli na pietní akt na Masarykovo náměstí. Primátor Otakar Divíšek zmínil v protikomunistickém projevu snímek Příběh rudého zla, jehož tvůrci přišli na nové skutečnosti. „Film odhaluje dosud neznámou spolupráci SS, Gestapa a sovětské NKVD, a to dokonce při likvidaci židů, které komunisté vydali nacistům,“ řekl mimo jiné Otakar Divíšek. (lk, raš)

ANKETA: Co se stalo 8. května 1945? Proč slavíme státní svátek?

Michal Šolc, 17 let, Hradec Králové
"Je to nějaký státní svátek, ale vůbec nevím, co se ten den slaví. Možná to bylo nějaké povstání v Praze, ale opravdu netuším proti čemu. Já chodím na učiliště, a tam už dějepis nemáme."


Dominika Poláková, 14 let, Hradec Králové
"No nevím, proč se slaví 8. května, co je to za svátek. Jsem na základní škole, chodím do osmičky. Ještě jsme nebrali druhou světovou válku. 1945? Nic mi to neříká, to by mohl být začátek války."


Lukáš Tomeš, 12 let, Hradec Králové
"Je svátek, ale nevím jaký. Ale jsem rád, že je volno. Chodím teprve do šesté třídy a v dějepise teď probíráme Řím. Druhou světovou válku jsme ještě nebrali. Ani nevím, co je v kalendáři za svátek."


Jitka Axmanová
, 18 let, Hradec Králové
"Osmého května je státní svátek na oslavu osvobození. Na naše území přišla ruská armáda a osvobodila nás od fašismu. Rok netuším, na letopočty nemám hlavu. Bylo to po druhé světové válce."


Oldřich Trojan, 23 let, Hradec Králové
"Osmého května 1945 to bylo osvobození od fašismu. Studoval jsem umělecko – průmyslovou školu tady v Hradci a měl jsem na škole dějepis, takže to vím."

LENKA KAŠPAROVÁ