Jedno z míst, kde promění dozrálé ovoce v chutnou pálenku, je Roudný. „Ročně vypálíme tak 2500 až 3000 litrů z toho, co si lidé dovezou,“ vysvětlil jeden z majitelů palírny Zdeněk Tomášek. Ten si společně se dvěma kamarády jezdil pro pálenku na Moravu tak dlouho (a se stále větším množstvím ovoce), až se jim vyplatilo založit palírnu vlastní. Vznikla v roce 1994 v Českém ráji. A kdo by si myslel, že ji vedou odborníci, spletl by se. Všechno se učili za pochodu a už první slivovice prý chutnala dobře.

A jak se vlastně taková slivovice vyrábí? Ovoce (každý druh zvlášť) dodané do palírny se zváží, rozšrotuje a přemístí do kádí. Tam přichází na řadu kvašení, které u každého druhu plodů trvá jinak dlouho.

Zkvašená směs přijde do kotle o objemu 550 kilogramů, kde proběhne první pálení takzvaný lutr. Zde se vyhání líh vypařováním lihových par a dole zůstává kvas. Vzniklá tekutina pak cestuje přes chladiče do druhého kotle, kde proběhne druhé pálení. Nutné je velmi pomalé topení i průtok, aby pálenka nezapáchala a byla kvalitní.

Hotová kořalka se pak přes měřák, ve kterém se zjistí jak množství, tak obsah alkoholu, stáčí do tanků. Málokdo by ale snesl pálenku nezředěnou, proto se během procesu musí také přidat voda. Výsledkem je pak 52% procentní pálenka.

Pálit se dá úplně ze všeho, jak říká Zdeněk Tomášek: „Zájemci si vozí i meruňky a mirabelky. Abychom mohli z ovoce vypálit alkohol, potřebujeme ho minimálně jednu tunu. To je akorát plný druhý kotel,“ dodal.

Co jste možná nevěděli o pálení ovoce:

- čím zralejší je ovoce, tím více pálenky se z něj vyrobí
- průměrně se z 8 kilogramů dobře zralých švestek dá vyrobit jeden litr slivovice, ze zhruba 12 kilogramů hrušek vznikne jeden litr hruškovice a přibližně 15 – 20 kilogramů jablek je potřeba na jeden litr jablkovice
- hrušky kvasí v desetitunových kádích asi jeden měsíc, jablka dva měsíce
- nejdéle kvasí švestky, to je způsobeno teplotou, čím je tepleji, tím rychleji ovoce zkvasí – protože švestky se sbírají nejdéle a po nich přichází chladnější počasí, nechávají se kvasit až pět měsíců, to znamená, že slivovice se pálí po Vánocích
- každé ovoce kvasí zvlášť, na konci sezony se ze zbylého ovoce udělá mix a vznikne tak třeba pálenka z poloviny hrušková, z poloviny jablková
- pálit se dá z každého ovoce, třeba i z jahod nebo borůvek, vždy je ale potřeba mít minimálně jednu tunu ovoce, které pochází z vlastního pozemku