„Prosíme vás, abyste naše opatření (proplácení poplatků – pozn. red.) využívali pouze v případě, kdy to osobní či rodinná situace přímo vyžaduje,“ píše Martínek v prohlášení obyvatelům kraje.

Na otázku Deníku Martínek odmítl, že kraj se výzvou snaží docílit úspor na proplácených poplatcích krajským zdravotnickým zařízením, která je pacientům odpouštějí. Kraj na to vyčlenil z doposud neexistujícího rozpočtu 67 milionů korun, sousední Královéhradecký 50 milionů.„To není o tom, že bychom chtěli ušetřit peníze. Ale o tom, že proplácením chceme jít vstříc především lidem, kteří to prioritně potřebují – sociálně slabým a nemocným. Je to zcela jednoznačně sociální opatření. Tady není nic v rozporu,“ tvrdí Martínek.

A krajská mluvčí Magda Navrátilová večer dokonce vydala dementi. „Hejtman v žádném případě nevyzval k placení poplatků v krajských zdravotnických zařízeních, jak se snaží interpretovat některá média,“ napsala. V Martínkově prohlášení se však už ani jednoznačně nemluví o úplném zrušení poplatků, které sociální demokraté v Parlamentu neúspěšně prosazují. „Vyvineme veškeré úsilí, abychom formou zákona zdravotnické poplatky zrušili nebo výrazně omezili ve všech zařízeních,“ píše hejtman. (kim)