Některé pozemky pod parkovištěm u zimního stadionu patří státu, asfalt zase městu. Je vybírání parkovného soukromou firmou Atol bez souhlasu vlastníka půdy legální?

Na rozřešení tohoto rébusu si ještě musíme počkat. Krajský soud v Hradci zamítl žalobu Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) na město. Státní úřad se totiž obrátil na špatný soud.

„Podle krajského soudu může v téhle věci rozhodnout pouze Nejvyšší správní soud. Obrátíme se tedy na něj. I nadále ale trváme na svém právním názoru,“ sdělil ředitel hradecké pobočky ÚZSVM Ladislav Košťál.

Úřad tvrdí, že parkoviště je účelová plocha, na které nelze parkovné vybírat. Podle města je to však místní komunikace, kde je zpoplatnění povoleno. Rozhodnutí krajského soudu ale radnice nebere jako pokyn pro znovuzavedení parkovného. „To v žádném případě. Budeme čekat na definitivní verdikt. Soud sice žalobu zamítl, ale o podstatě sporu nerozhodl,“ uvedl mluvčí radnice Václav Svoboda.

Firma Atol, která se stará o systém parkování ve městě, začala parkovné u zimního stadionu vybírat po dohodě s radnicí vloni v srpnu. Město na výzvy státního úřadu dlouho nereagovalo. Po zveřejnění výsledků kontroly krajského úřadu ale nakonec značky nechalo zaslepit.

„Atol přistoupil ke zpoplatnění parkoviště na základě mylného názoru magistrátu. Krajští úředníci zjistili, že parkoviště se místní komunikací nikdy nestalo. Město na to nemá potvrzení,“ uvedl mluvčí kraje Imrich Dioszegi. Z parkovacího systému tak vypadla stovka míst. „Počkáme na soud. Zatím o žádné náhradě neuvažujeme. Pokud by to tak ale mělo zůstat, tak se to musí začít řešit,“ řekl předseda představenstva firmy Atol Dušan Čížek.

Dalších 90 stání pro invalidní řidiče hodlá vedení firmy vyřadit ze své vůle. To však bude město stát statisíce korun ročně. „Letos by to mělo být 490 tisíc korun, za celý kalendářní rok budeme požadovat 790 tisíc,“ dodal Čížek. O výši rozhodnou zastupitelé.