Podle mluvčího ČP Václava Bálka se nejvíce snažili podvádět lidé v Praze, kde pojišťovna zaznamenala 139 případů za 18,8 milionu korun. Nejmenší škodu, pouhých 300 tisíc korun, evidovali detektivové ČP v Královéhradeckém kraji, kde vyšetřovali 10 podvodů. Pardubický kraj se výší škody umístil mezi 14 kraji ČR na sedmém místě. Zde bylo odhaleno pět případů podvodu za 2,1 milionu korun. „Většina událostí se týkala majetkového pojištění, především motorových vozidel,“ tvrdí Bálek. Jsou i jiné rafinované podvody.

Například na Královéhradecku se údajně odehrálo přepadení zastavárny. Pachatel se zbraní v ruce si odtud měl odnést 200 tisíc korun. „Našim detektivům se však tento případ zdál podezřelý, proto se na něj zaměřili detailněji. Zanedlouho zjistili, že si pachatele na krádež sjednal sám majitel zastavárny. Už mu tolik nevynášela, a tak si řekl, že když nepřicházejí peníze od zákazníků, mohly by přijít od pojišťovny. Místo toho ho však čekala návštěva policistů, kteří se zabývali trestným činem pojistného podvodu,“ uvedl jeden z příkladů mluvčí ČP Bálek.

Česká pojišťovna jako první v republice získala nový nástroj pro efektivnější odhalování pojistných podvodů. Vlastní systém sběru dat, který v kombinaci se speciálním softwarem a programem Virtual Crash dokáže přesně analyzovat průběh dopravních nehod. „V rámci testovací fáze jsme zkoumali 13 havárií a po jejich analýze metodou Virtual Crash se sedm jejich účastníků přiznalo, že k nehodě vůbec nedošlo, nebo že se staly za jiných okolností. Na základě velkého množství informací, získaných jak od klientů, tak přímo na místě nehody, dokáže naše pojišťovna přesně simulovat průběh havárie a vytvořit její animaci, kterou pak lze sledovat z různých úhlů pohledu,“ tvrdí mluvčí ČP.

Například padesátileté ženě za volantem škodovky nedal přednost šofér peugeotu. Řidička zanedlouho kontaktovala Českou pojišťovnu s tím, že jí má zaplatit několik desítek tisíc korun kvůli psychickým potížím. Specialisté ČP však zjistili, že se s psychickými problémy léčí už mnoho let a s jejím karambolem tedy nemají nic společného.

Ve velkém podváděl majitel jednoho servisu s autoskly. Za dva tisíce korun kupoval od lidí údaje, týkající se jak údajných viníků, tak i jejich automobilů. Všem tvrdil, že jde o „přátelskou výpomoc“ pro kamaráda. Jenomže s jídlem rostla chuť, a tak on ani jeho údajné oběti nevěděli, kdy přestat. Případem se zabývali detektivové ČP. Smrtelnou ránu v podobě klíčového svědka nakonec prohnanému majiteli autoservisu zasadil jeden šofér, který mu poskytl své údaje. Proč? Nezaplatil mu za ně včas.

Pojistný podvod je trestným činem, za který pachateli hrozí odnětí svobody až na dva roky. Avšak pokud škoda dosáhne nejméně půl milionu korun, už se sazba zvyšuje na osm let. A v případě pojistného podvodu za pět a více milionů korun může strávit podvodník ve vězení až 12 let.