Ale až v okamžiku, kdy bude nájemní smlouva posledním dokumentem, který bude developerská společnost potřebovat k pokračování stavby.

Zastupitelé se na tomto postupu shodli na úterním mimořádném jednání. Rozhodující slovo ovšem budou mít městští radní, kteří se hlasováním zastupitelů mohou řídit, ale nemusí.

Diskuze o pronájmu pozemku se nakonec zvrhla v jednání o technických parametrech stavby, což některým zastupitelům vadilo.

„Celé dnešní jednání je alibismus. Rada má právo rozhodnout a názor zastupitelů znát nepotřebuje,“ zlobil se zastupitel za ČSSD Jindřich Tauber.

„Slovo alibismus odmítám. Chceme znát názor zastupitelstva, protože výstavba logistického centra Zelená louka je složitý problém. Zajímá nás stanovisko zastupitelů napříč politickým spektrem,“ kontroval primátor Pardubic Jaroslav Deml.

Zastupitelé nakonec byli v otázce pronájmu pozemků jednotní. Proti hlasoval jen jediný z nich, pět se jich zdrželo hlasování.

Debata o černé stavbě se točila kolem stále stejných problémů, z nichž největším je doprava.

„To, že areál logistického centra bude z 80 procent využívat železniční dopravu, je nesmyslné. Navíc, jakmile bude stavba zkolaudována, tak nebude možné tato čísla kontrolovat,“ poukázal na možné dopravní problémy zastupitel za Sdružení pro Pardubice Vít Vavřina.

Některým jeho kolegům také vadí, že se v souvislosti s dopravou hovoří jen o křižovatce účelové komunikace vedoucí z areálu centra se silnicí I/36. Zastupitelé se ale obávají zvýšené zátěže křižovatky u Globusu i velkého počtu kamionů, které by mohly k průjezdu používat blízké Lázně Bohdaneč.

Petr Dědek ze společnosti D+D se snažil zastupitele uchlácholit tvrzením, že po dostavbě nabídne logistické centrum práci až 750 lidem. I to ale u politiků vzbudilo podezření. Obávají se totiž, aby nový areál nezaměstnával pouze levnou pracovní sílu z ciziny.

I přes nesporné výhrady se ale pardubičtí zastupitelé shodli na tom, že bourat rozestavěnou stavbu by bylo nesmyslné a v době hospodářské krize je nutné si vážit všech investorů.

LUKÁŠ DUBSKÝ