Tyršovy sady, místo častého odpočinku a relaxace mnoha občanů města. Ale nejen jich. Zároveň jde o oblast, která přitahuje party bezdomovců a vandaly. Park obklopující opravený zámek pak podle toho také vypadá. Tato lokalita, u níž se dlouho volá po jejím zvelebení, by se ale měla podle radnice dočkat obnovy a úprav. Možná již v příštím roce.

Pardubický magistrát chce na nejznámější park ve městě získat peníze z Evropské unie. Integrovaný plán rozvoje města s názvem „Přitažlivé město“ totiž počítá i s revitalizací Tyršových sadů, zámeckých valů a parku na soutoku Labe a Chrudimky. Součástí by měla být i nově vybudovaná lávka spojující tyto dvě lokality.

„V návaznosti na novinové články z poslední doby chci veřejnost ujistit, že revitalizace parků je jednou z priorit vedení města. Tyto projekty jsme v létě 2008 zahrnuli do Integrovaného plánu rozvoje města. Není tedy pravdou, že zeleň ve městě odsunujeme na druhou kolej,“ řekl náměstek primátora Jan Kislinger.

„Tyršovy sady si zasluhují naši zvýšenou pozornost i z toho důvodu, že se nachází v centru Pardubic a u chlouby města, pardubického zámku,“ podotkl náměstek.

Opraví náhon

Celkem je v integrovaném plánu na revitalizaci parků vyčleněna dotace ve výši zhruba 100 milionů korun. Tyto prostředky budou poskytnuty z Regionálního operačního programu.

„Vzhledem k omezení výše čerpání dotace do jednotlivých let období předpokládáme realizovat parky někdy v období 2010 až 2011,“ doplnil náměstka manažer projektu Aleš Berka.
V Tyršových sadech by mělo dojít k obnově zeleně, opravě cest, osvětlení i mobiliáře. „Rovněž počítáme s rekonstrukcí Císařského náhonu. Nově vzniklé vodní prvky budou jistě příjemným oživením sadu. Vzhledem k termínu realizace se nyní připravuje nová soutěž o nejlepší řešení Tyršových sadů.

„Uvítáme náměty z řad veřejnosti. Chceme, aby se parky v centru města opět staly chloubou a místem pro oddych a načerpání nové energie,“ uzavřel náměstek.