Na text, kdy se na internetu vydávali za školačku, která je nemocná a sama doma, zareagovala během okamžiku spousta lidí. „Myslel jsem si, že z natáčení Stodvanáctky už vím všechno, ale netušil jsem, co se bude dít. Během pěti minut se ozvalo 21 pedofilů, z nichž šest mělo webkameru,“ přiblížil výsledek testu Mirek Vaňura. S Martinem Kožíškem a dalšími spolupracovníky o těchto zkušenostech natočili film a objíždějí s ním školy v republice. Za účasti policistů, psychologů, rodičů zneužitých dětí a různých odborníků varují děti, jejich rodiče i pedagogy o nebezpečí, které se skrývá na internetu. Film, který je přístupný také na seznamsebezpec­ne.cz, už zhlédlo 1,3 milionu lidí.

Tvůrci a hosté projektu „Seznam se bezpečně“ v úterý zavítali také za policisty z hradeckého kraje, kteří se k řešení problematiky bezpečného internetu staví aktivně. Zvýšený zájem policie o tuto oblast potvrzuje i přední český odborník na sociální sítě Martin Kožíšek. „V době, kdy jsme natáčeli film, přišlo na seznam.cz třicet policejních žádostí za měsíc, dnes je to už kolem čtyř set,“ prohlásil.

„Internetovou kriminalitu vidíme jako fenomén doby,“ tvrdí mluvčí krajské policie Ivana Ježková. Dodala, že policie obchází základní a střední školy s preventivním programem, který se této problematice věnuje. Rozkrývání internetové kriminality je však podle ní během na dlouhou trať, kde by měla oznamováním případů pomoci i veřejnost. Policie může konat, pokud má o trestné činnosti poznatky.

Podle Antla je třeba změna legislativy

Do projektu „Seznam se bezpečně“ je zapojen rovněž předseda ústavně–právního výboru Senátu Parlamentu ČR a někdejší „hradecký Catani“ Miroslav Antl. Z hlediska své trestně–právní praxe a pozice vysokoškolského pedagoga upozorňuje rodiče na to, aby dbali na trávení volného času svých dětí. Boj proti internetové kriminalitě podle něho ztěžuje i legislativa. „Policie nemůže provokovat takovou trestnou činnost. Pořád se bavíme o protikorupčním agentu, ale vůbec nás nezajímá, že možná daleko závažnější je tato činnost, která končí zneužitím, nebo i smrtí dítěte. Budeme na těchto možnostech v rámci novelizace trestního řádu pracovat,“ slibuje Antl.

Podle tvůrců filmu „Seznam se bezpečně“ se připravuje druhý díl, který rovněž přiblíží skutečné případy. „Bude ale trošku ostřejší,“ slibuje Martin Kožíšek. „V jednání je například dívka, která v dětství natáčela dětskou pornografii,“ poodkryl. „Odhalili jsme pedofily, kteří loví děti, a teď máme políčeno na děti, které se samy nabízejí pedofilům,“ řekl Mirek Vaňura. „Posláním filmu i besed je říct: Probuďte se. Zjistěte, co dělají vaše děti v pokojíčku, zatímco vy připravujete třeba večeři. Možná se fotí do webkamery nějakému pedofilovi, který jim za to dobíjí kredit do mobilu. Dávno už neplatí, že ulice je nebezpečné místo, daleko nebezpečnější je dětský pokojíček. Pedofilové dnes brouzdají po internetu,“ varuje Mirek Vaňura.

Otec na internetu napadené dívky: Poučte své děti!

Děti a rodiče by se spolu měli bavit o rizicích číhajících na internetu. Tak lze zabránit sexuálnímu zneužívání dětí prostřednictvím internetu. Tvrdí to otec jedné z napadených dívek Michal Maleček.

Prozraďte, prosím, co se stalo vaší dceři.
V době, kdy jí bylo dvanáct let, si dala na internet nevinný inzerát. Něco v tom smyslu, že hledá stejně staré kamarády na dopisování. Ozvala se jí řada úchylů a někteří rovnou poslali v prvním mailu svoje intimní fotografie. Jeden, kterému bylo asi 34 let, ji nabízel za úplatu focení a požadoval, aby se s ním sešla.

Setkala se s dotyčným mužem?
Dcera to řekla kamarádce a pak doma, takže poté už jsem si s ním psal já. Navedl jsem ho, aby přijel do Prahy. Nahlásili jsme to na policii, která se do toho zapojila a na smluveném místě si muže vyzvedla. Dcera z toho byla hodně vyplašená.

Co byste doporučil dětem a rodičům, aby se podobným zážitkům vyhnuli?
Rodiče musí děti varovat, co se jim může stát. Děti by měly říct, když jim nějaká taková nabídka přijde. Dospělí se mají zajímat o to, komu děti píší a kdo jim odepisuje.

Jaké pocity jste měl, když jste viděl onoho muže?
Bylo to zvláštní. Nejdřív mě napadlo, že bych si to s ním vyřídil sám, ale víte, jak to je. Nakonec by se to mohlo obrátit proti mně.