Ojedinělé překvapení čekalo na technika Patra Voňku ze společnosti Petrof, když začal rozebírat staré piano určené k renovaci.

Z náhodně objevené tajné schránky vytáhl krabičku, která ukrývala tři starožitné prsteny. Jejich hodnota se podle odhadů může pohybovat kolem 30 až 50 tisíc korun.

„Bylo to pro nás nečekané. Kolega Petr Voňka si všiml, že pianino má na zadní straně přišroubovaný štítek, který tam nemá co dělat. Po jeho odstranění jsme u rezonanční desky objevili tajnou schránku,“ popisuje nález další ze zaměstnanců společnosti, Julius Coufal.

Malá dřevěná krabička na níž byl nápis Klagenfurt, uchovávala tři zlaté prsteny. Dva snubní široké kroužky s rytinou z roku 1920 a jeden s drahými kameny.

„Bylo vidět, že je to nádherná zlatnická práce,“ dodává Dagmar Petrofová ze společnosti, jež se proslavila výrobou klavírů. Staré piano vykoupila společnost za 20 tisíc korun od vdovy, která je měla po svém manželovi.

„Když jsme paní volali, že jsme našli cennosti v pianinu, aby si pro ně přišla, byla velmi překvapená. Vůbec to nečekala. Původně si myslela, že jsme v něm objevili historickou pušku, kterou postrádala,“ vysvětlila Dagmar Petrofová.

Jak se však tři zlaté kroužky do tajné schránky dostaly a kdo ji vyrobil, zůstává záhadou. Pravděpodobně je do krabičky uložil manžel bývalé majitelky, aniž by se o tom jeho manželka dozvěděla.

To, že se hudební nástroje mění v tajné schránky, nebývá ničím neobvyklým. V minulosti sloužily jako spolehlivé skrýše, po nichž nikdo nepátral, nebo přinejmenším bylo velmi složité ji objevit.

„Výkupy starých nástrojů zase tak často neděláme. Je to poprvé, co jsme něco takového objevili. Ale od konkurence, která se výkupem zabývá, vím, že v pianinech nacházejí různé věci. Od brýlí až po staré peníze,“ poznamenala Petrofová.

Zrenovované piano se dlouho ve společnosti Petrof neohřálo. Jako dar jej získala Mateřská škola v Lužické ulici v Hradci Králové.