I přesto si oči, uši i chuťové pohárky na jazycích stovek návštěvníků přišly na své. Zájemci ochutnávali pravou spišskou borovičku, slovenskou kapustnici, brynzové halušky se slaninou nebo vyhlášené gáčiky, pečivou z kynutého těsta se škvarkami.

„Osobně jsem jich v pátek do půlnoci upekla tři sta. Jen se po nich zaprášilo,“ svěřila se předsedkyně pořádající Obce Slováků v Hradci Králové Julia Špalková. Jen na dřevorubeckou slaninu, kterou si návštěvníci měli opékat na otevřeném ohni, nedošlo. Počasí bylo proti.

Akce určená nejen pro Slováky žijící v Hradci Králové a ve východních Čechách, ale i všechny milovníky Slovenska, byla letos vylepšená o příjezd autobusu s folklorní skupinou i obyvateli slovenské obce Zázrivá. Kromě folklorní skupiny přivezli i zvonečky známé z ovčích krků a tradiční žinčicu nebo ovčí sýry, které si zájemci mohli koupit. Z fotografií ze Zázrivé vznikla na stěnách stodoly výstava.

„Když jsem oslovila soubor ze Zázrivé s pozvánkou na tuto akci, tak velice ožili. Rozhlásili v obci, že soubor jede do Hradce Králové a okamžitě se přihlásilo několik lidí a říkali, já tam mám příbuzné, sestřenici, bratrance. Zjistili, že v Hradci žije hned několik lidí pocházejících z jejich obce. Do Hradce jeli moc rádi,“ podělila se o zážitek Julia Špalková.