Tradice výroby piva v krajském městě je obnovena, i když ve velice omezené míře. Hradecký pivovarník Milan Rambousek rozjel v bývalém pivovaru výrobu pěnivého nápoje.
Minipivovar i nové pivo, Eliščino královské, včera posvětil arcibiskup Karel Otčenášek. Aktu byl přítomen i hejtman Pavel Bradík, minipivovar je totiž umístěn v novém sídle kraje. „Jsem rád, že si tady připomínáme dlouhou tradici výroby piva, byť tímto minipivovárkem. Hned od počátku přestavby někdejšího pivovaru jsme tady chtěli mít nějakou vzpomínku, a pamětní deska není to pravé. Myslím, že funkční minipivovar je mnohem lepší,“ uvedl.
Pivovarník Milan Rambousek tady hodlá vyrábět 480 až 500 litrů piva za měsíc až šest týdnů. Víc mu nedovolí omezená kapacita. Pivo proto chce vařit jen na objednávku, takže veřejnost si tady bude moci jeho nápoj koupit pouze výjimečně. „Jsme schopni vyrábět všechna piva od sedmičky až téměř do třicítky,“ uvedl Milan Rambousek, který v krajském městě, ale v jiných prostorách, vaří pivo pět let. Základem sortimentu pivovaru budou světlé dvanáctka a třináctka s přídavkem kaštanového medu, a tmavé patnáctka a šestnáctka. Minipivovar však dokáže uvařit i speciální druhy piv, například dýňové nebo fíkové.
Stolitrová měděná varná nádoba včetně tanků a další technologie jsou umístěny na ploše pouhých 14 metrů čtverečních. „Je to určitě nejmenší komerční pivovar v České republice,“ řekl Rambousek.
 
 

ARCIBISKUP KAREL OTČENÁŠEK při svěcení nového pivovaru. Foto: David Taneček