VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Hradci se vrátili k tradici vaření piva, ale v malém

Hradecko -Třináctistupňové Eliščino královské a další speciality si zatím běžný konzument nekoupí. Situace by se však mohla brzy změnit

26.3.2008
SDÍLEJ:

Arcibiskup Karel Otčenášek (vlevo) a hejtman Pavel Bradík (zcela vpravo) při svěcení pivovaru v sídle krajského úřaduFoto: DENÍK/David Taneček

Po zániku hradeckého pivovaru v roce 1999 se pivo do krajské metropole přece jen vrátilo, a to zásluhou malého pivovaru Milana Rambouska v Regiocentru.

Na zakázku zde vaří speciální druhy piv téměř půl roku a jak říká, o zájem není nouze.

„Zájem je tak velký, že máme zakázky na tři měsíce dopředu. Někteří lidé však stále nemohou pochopit, že jde o formu zakázkové výroby, kdy pivo vyrábíme až na základě objednávky firem nebo institucí. Není tedy možné přijít a koupit si třeba třetinku piva. Velikost pivovárku a ekonomické podmínky to nedovolují,“ říká Milan Rambousek, majitel nejmenšího českého komerčního pivovaru.

K běžným konzumentům se pivo zatím nedostane. Podle pivovarníka Milana Rambouska pivovar v současnosti jedná s několika restauracemi, kde by mohlo být pivo k dostání i pro širší veřejnost. „Máme obavy z toho, že to výrobou nepokryjeme. V restauracích asi bude docházet k tomu, že pivo kvůli nízké výrobní kapacitě dojde, takže bude záležet spíše na štěstí zákazníka, jestli zrovna bude k dostání. Majitelé se samozřejmě bojí, aby jim to nepoškozovalo jméno, takže ještě budeme jednat,“ informuje Rambousek.

I z toho důvodu se kapacita pivovaru možná bude zvětšovat, a to ve třech etapách.
„První bude trvat asi dva měsíce a zbývající v horizontu jednoho, dvou let. Tím zvedneme výrobu o 60 litrů, což je pro nás potěšující,“ míní Milan Rambousek.

A jaký mají na malé regionální pivovary názor milovníci zlatého moku? Nedají dopustit na „své“ značky. „Pokud je možnost, raději dávám přednost malým rodinným pivovarům, můžu například pochválit pivo, které se vaří v Dalešicích. Naopak třeba pardubické pivo mi nechutná, přitom je to taky regionální pivovar,“ říká třiadvacetiletý Tomáš Rohožka. „Různé speciality ochutnám ráda, běžné značky moc nemusím. Obdivuji lidi, kteří se do výroby piva v malém pustí,“ prozradila 36letá Jana Kunová. (lh)

Dobrušský ležák má tradici. Začne se vařit i v rychnovském pivovaru?

Rychnovsko/ V regionu se pivo v současnosti nikde nevaří. Zatímco ve Staročeském pivovárku Dobruška se po dvou požárech uvažuje o spuštění provozu nejdříve v průběhu června, o vaření piva v Rychnově nad Kněžnou se zatím jen mluví.

Na oheň nemyslí

Přesně před dvěma roky se sladovna místního pivovaru ocitla v plamenech. Přestože tu na smutnou událost nikdo ze zaměstnanců už nechce vzpomínat, ohořelé, zčernalé dveře si tu jako memento nechávají dál. „Bylo to tu jedno velké spáleniště. Původní masivní trámoví, unikátní systém výtahů i zásoby ječmene a sladu skončily v ohni. Z budovy zbyly jen obvodové zdi,“ vzpomíná ředitel pivovaru Milan Vedra.

Krátce po rozsáhlém požáru sladovny propukl v areálu další, tentokrát ve varně piva. Založil ho jeden z tehdejších zaměstnanců pivovaru. Celkem způsobil škody za 10 milionů korun. V současné době se v Dobrušce připravují k tomu, aby se zde opět vařilo pivo. Celá budova prošla rekonstrukcí za téměř 12 milionů korun.

„I když už nejsme v památkové zóně, tak jsme se při opravách snažili přiblížit původnímu vzhledu pivovaru,“ uvedl ředitel. Sladovna je už v provozu.

Rychnovské pivo?

O pokračování tradice uvažuje i rychnovský pivovar, který získal zpátky v restituci pražský právník Jan Mikš. „Tento nápad je zatím ve stadiu jednání. Pokud vím, tak pan Mikš vyhlásil výběrové řízení na zařízení. Chtěl by ve městě začít vařit pivo v malém množství, které by se stalo takovou lokální specialitou,“ reagoval včera na dotaz rychnovský starosta Jiří Rokl, který tuto iniciativu podporuje.

„Dokonce i zastupitelé první informaci přijali s nadšením, a tak je možné, že by do budoucna mohla vzniknout i městská společnost, která by tuto aktivitu podporovala. To je ale třeba ještě projednat se zastupiteli,“ naznačil starosta. Rychnovský pivovar by do budoucna mohl vařit i originální malé dávky piva pro zákazníky v rámci Mikroregionu Rychnovsko ad. Mohly by tak vzniknout nenapodobitelné série jako např. Lukavické pivo, Javornické pivo apod. (ign)

U zákazníků jde na odbyt speciální pivo

Trutnov/ Místní pivovar Krakonoš patří mezi malé pivovary v republice. I tak je jeho roční produkce, která je více než 92 tisíc hektolitrů piva, rozhodně úctyhodná.

Trutnov jako královské věnné město získal várečné právo v roce 1260, kdy vznikl. Do poloviny 16. století se vařilo pivo v jednotlivých domech, teprve v roce 1582 byl založen pivovar. Za svou historii pivovar několikrát vyhořel. „Nejsem si však jist, zda byla někdy výroba přerušena na delší dobu, možná v průběhu války,“ říká ekonom pivovaru Krakonoš František Pechek.

Pivovar má v současné době 55 zaměstnanců, na výrobě piva se podílí okolo čtyřiceti lidí, kteří mají za úkol údržbu, stáčení piva atd. „Existuje pivovarská škola, kde se učí technologie a základy výroby. Není to jednoduché, protože se často mění výrobní postupy a záleží na tom, jakou technologii pivovar zrovna používá. My vyrábíme pivo klasicky – varna, spilka a sklep,“ vysvětluje Pechek.

Ve výrobě je 5 druhů piv: Krakonoš výčepní desítka, jedenáctka, dvanáctka, tmavé pivo desítka a speciál čtrnáctka. Speciální pivo se vyrábí na Velikonoce a Vánoce, u zákazníků se těší velké oblibě.

Krakonoš je nepasterované a nestabilizované pivo. „Nepoužíváme žádné konzervační látky, je to přírodní živé pivo. Záleží, zda se jedná o pivo výčepní, ležák nebo speciál. Rozdíl je v koncentraci a době zrání piva. Výčepní pivo zraje ve sklepě 3 týdny, ležák okolo 60 dnů a speciál okolo 70 dnů,“ podotýká Pechek.

K výrobě piva jsou potřeba tři základní suroviny: slad, voda a chmel. Pivovar Krakonoš nemá sladovnu, takže slad dováží. Naopak vodu má vlastní a čerpá ji z vlastní 80 metrů hluboké studny. Chmel mají Trutnovští z úštěcké oblasti.

Výrobní postup piva je zhruba následující: nejprve se pivo uvaří. To je fáze, kdy se extrakt ve sladu přemění na jednoduché cukry. Pak se přidá chmel, probíhá chmelovar, následně se pivo vyčistí v kádi a zchladí se a přidají se kvasnice. Pak probíhá hlavní kvašení ve spilce, které trvá dvanáct dnů. Následně pivo zraje ve sklepích.

„Zásobujeme okolí Trutnova zhruba v okruhu 100 kilometrů. S pivem ale jezdíme i na Moravu,“ konstatuje ekonom a pokračuje: „Začali jsme také s vývozem piva do zahraničí – do Polska. Je s tím ale problém. Protože nepasterujeme a chemicky nekonzervujeme, tak má pivo trvanlivost 50 dnů. V zahraničí jsou zvyklí, že jsou piva stabilizována a vydrží třeba rok. To u nás nepřichází v úvahu, proto je možnost exportu snížena.“

Trutnovský pivovar spolupracuje s pivovarem v Náchodě. „Nakupujeme od nich diapivo a pito, protože nemáme technologii k výrobě,“ dodává Pechek.

Pokud by měl někdo zájem, může se jít do pivovaru na exkurze, které se dělají od pondělí do středy. Minimum je patnáct osob. Koná se vždy jen jedna exkurze denně. (mj)

26.3.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Technika a elektrotechnika - Technika a elektrotechnika Seřizovač 15 000 Kč Seřizovači a obsluha číslicově řízených dřevoobráběcích strojů na výrobu dřevěných výrobků OBSLUHA CNC STROJE. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 6. Poznámka: OBSLUHA CNC STROJE, - PP na dobu určitou (10.1.2019 - 10.4.2019), - Náplň práce: práce na CNC strojích, obrábění dřeva a polystyrenu frézováním, manipulace s polotovary, - Požadujeme: pracovitost, spolehlivost, řádnou docházku do zaměstnání, - Nabízíme: stravenky,stravování v areálu firmy, - V případě zájmu nás kontaktujte e-mailem nebo telefonicky, kontaktní osoba: Jech Josef, e-mail: jech@tsssro.cz, tel. 495 540 330. Pracoviště: Tss, spol. s r.o., Za tratí, č.p. 496, 503 46 Třebechovice pod Orebem. Informace: Josef Jech, +420 603 841 148. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 15 900 Kč Řidiči nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel ŘIDIČ/-KA NÁKLADNÍCH AUTOMOBILŮ, TAHAČŮ A SPECIÁLNÍCH VOZIDEL. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 15900 kč. Volných pracovních míst: 20. Poznámka: ŘIDIČ/-KA NÁKLADNÍCH AUTOMOBILŮ, TAHAČŮ A SPECIÁLNÍCH VOZIDEL, - Místo výkonu práce: Česká republika, - PP na dobu neurčitou; nástup možný ihned; , - Požadujeme: ŘP sk. C+E, profesní průkaz, alespoň 1 rok praxe a řízení nákladního vozidla, - V případě zájmu nás kontaktujte telefonicky, kontaktní osoba: Tomášek Radek, tel. 603 116 506, (volat ve všední dny od 9 do 18 hod.) nebo e-mailem: ad.tom@seznam.cz. Pracoviště: Zdeněk tomášek s.r.o. - pracoviště, 9. května, č.p. 171, 503 51 Chlumec nad Cidlinou. Informace: Radek Tomášek, +420 603 116 506. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 18 000 Kč Prodavači ostatního zboží v prodejnách ASISTENT/-KA PRODEJE. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ASISTENT/-KA PRODEJE v papírnictví McPen, - PP na dobu určitou 1 rok s možností prodloužení, nástup možný ihned, - Náplň práce: obsluha zákazníků, odborné poradenství a prodej, doplňování zboží, práce s pokladnou, starost o chod prodejny , - Požadujeme: SŠ vzdělání, komunikativnost, schopnost navázat kontakt se zákazníkem, prokazatelnou praxi na obdobné pozici, základní znalost práce na PC, spolehlivost, zodpovědnost, chuť pracovat a učit se novým věcem, - Nabízíme: zaměstnanecké slevy, stabilní zaměstnání v rychle se rozvíjející společnosti, příjemný kolektiv, stravenky, práci na krátký a dlouhý týden, - V případě zasílejte životopisy na email: mkroupova@versaco.cz. Pracoviště: Versaco s.r.o. - papírnictví mcpen v oc futurum, Brněnská, č.p. 1825, 500 09 Hradec Králové 9. Informace: Michaela Kroupová, . Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Ostatní pracovníci ostrahy a 18 000 Kč Ostatní pracovníci ostrahy a bezpečnostních agentur OSTRAHA OBJEKTŮ - DETEKTIV/-KA V OBCHODĚ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: OSTRAHA OBJEKTŮ - DETEKTIV/-KA V OBCHODĚ, - PP na dobu neurčitou, možno též na DPP, nástup možný ihned, - Požadujeme: min. základní vzdělání, dobrou fyzickou kondici, bezúhonnost, - Nabízíme: hrazenou dopravu do zaměstnání, - Pozice je vhodná i pro absolventy/-ky, - V případě zájmu volejte na tel.: 777 005 553, případně zašlete životopis na e-mail: petr.palka@pcpeuro.cz, poté budete pozváni k výběrovému řízení. Na výše uvedené adrese se nachází pouze pracoviště, kde nikdo k nabízenému místu nepodá žádné informace, proto je nutný nejdříve kontakt e-mailem nebo telefonem. Pracoviště: Pcp euro-power euro police, s.r.o. . brněnská, Brněnská, č.p. 23, 500 08 Hradec Králové 8. Informace: Petr Pálka, +420 777 005 553.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Knihy

Knihovny mají dostat dotace

Ilustrační fotografie.

17. listopad uctí Během městem

OBRAZEM: Vítáme v uplynulých dnech narozená miminka

Hradec Králové - Prohlédněte si jedny z nejkrásnějších snímků, které na stránkách Deníku můžete spatřit pravidelně každý týden. Ano, jsou to nově narozená miminka, která přišla na svět v královéhradecké porodnici.

Nejdřív nedal šance, v závěru rozhodl. „Velká euforie i úleva,“ říká Kocourek

Královéhradecko, Jičín /ROZHOVOR/ - Jičínští fotbalisté otočili zápas proti Dobrušce. Doma jim to šlape, venku je to přesně naopak.

Podpoří projekt Řeka není smetiště

Hradec Králové - Kraj zaštítí a na tři roky finančně podpoří projekt Řeka není smetiště, jehož iniciátorem je Klub dětí a mládeže Hradec Králové.

Celkovým šampionem Tip ligy se stal Matuška

Hradecko - Sadu plechovek „G“ získal Buřič.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT