První část oprav zahrnující nanesení nových vrstev izolace nádvoří, zahájenou před čtyřmi měsíci, firma dokončuje. Kraj tyto práce nestojí ani korunu, firma je provádí v rámci záruky na dílo.

„První polovina nádvoří by měla být kompletně hotová do 17. prosince. Veřejnost bude moci od tohoto data opět chodit na krajský úřad hlavním vchodem. Druhá etapa oprav začne na jaře. Zbývající část nádvoří Regiocentra Nový pivovar budou muset stavbaři opravit stejným způsobem – rozebrat dláždění a položit nové vrstvy izolace,“ řekl náměstek hejtmana Vladimír Derner, který má na starosti krajský majetek.

Do prostorů krajského úřadu před opravami silně zatékalo, přestože budova je stará teprve tři roky. V některých místnostech úředníci dokonce museli dešťovou vodu zachycovat do kbelíků. Problémy působilo zejména tání sněhu a vytrvalé deště. Kraj se proto na opravách dohodl s majitelem objektu, společností Immorent, a stavební firmou Skanska, která pivovar stavěla. Generální opravu izolace nádvoří provádí dodavatelská firma bez nároku na krajské peníze.

Podle náměstka hejtmana Vladimíra Dernera jsou však jednání o podobných záležitostech hodně komplikovaná. „Smluvně jsou vztahy kraje, který pivovar pořizuje na leasing a není jeho majitelem, k samotné stavbě velice komplikované. Již od počátku je tento projekt problematický. Na tato úskalí stále narážíme a musíme je napravovat,“ kroutí hlavou náměstek hejtmana.

Rekonstrukce a přeměna opuštěného a chátrajícího hradeckého pivovaru v administrativní objekt se sídlem kraje byla dokončena na podzim roku 2007. Dlouho se však úředníci z nového sídla netěšili. Kvůli zatékání se do objektu stavební firma musela vrátit už vloni v létě. Oprava izolací však příliš nepomohla, proto se do práce musela pustit letos v létě znovu.

Přestavba pivovaru získala předloni titul Stavba roku. Za pořízení objektu by měl kraj do roku 2017, kdy se stane jeho majitelem, zaplatit více než 1,8 miliardy korun.