S nadsázkou by se dalo říct, že letošní komunální volby v Hradci Králové jsou určeny jen pro jednu místní část - Plachtu. O volebních lístcích se totiž v krajské metropoli rozhodně nedá říct, že jsou lístky. Plachta o rozměrech metr na půl metru, kam se museli vměstnat kandidáti zdejších 13 stran a hnutí, může u některých lidí evokovat spíše návštěvu potřeb pro vytapetování bytu. „Když jsem lístky poprvé držel v ruce, myslel jsem si, že po mě stát chce, abych si vytapetoval. V současné době, kdy se všechno digitalizuje, je to podle mě jen plýtváním papíru,“ nechal se slyšet volič Jiří, když opouštěl volební místnost v hradecké základní škole Bezručova.

Podobné výtky slýchá i zdejší volební komise. „Stěžují si hlavně starší lidé, kterým nevyhovuje velikost písma. Navíc mnohdy ani nevědí, jak se v celém archu mají vyznat a jak volit,“ řekla jedna z předsedkyň volební komise Zdeňka Martincová, která, i když je ve volební komisi již počtvrté, při pohledu na volební „plachtu“ nezastírala obavy, jak se po uzavření volebních místností spolu s kolegy s novou výzvou budou potýkat. „Ale máme už sehraný tým a věřím, že se žádné problémy nenaskytnou,“ dodala žena, která před volbami prošla ještě jednodenní „nalévárnou“, jak se s novinkou popasovat.

A zatímco Hradec Králové může směle po komunálních volbách vyhrát celostátní soutěž ve sběru papíru, tak v nejmenší obci na Hradecku - v Pšánkách, by se kandidáti do zastupitelstva mohli vejít i na malou vizitku.

Černý Petr

Soňa Žižková, starostka Pšánek.Zdroj: Deník/ Petr VaňousA jeden ze zdejší „vizitky“ si vytáhne pomyslného Černého Petra. Na sedm zastupitelských křesel totiž kandiduje osm občanů vesnice. „Nemáme zde zastoupenu žádnou stranu či politické hnutí. Každý z osmi uchazečů kandiduje sám za sebe. I já,“ nechala se těsně před otevřením volební místnosti v Pšánkách slyšet zdejší starostka Soňa Žižková, která od roku 2015 starostuje obci s 60 obyvateli. K volební urně pak má nárok přijít 52 lidí. „Ale tolik jich určitě nebude. Nicméně doufám, že volební účast bude podobná jako v minulých letech a bude se pohybovat kolem sedmdesáti procent,“ dodala Soňa Žižková, jež naopak rozhodně nepočítá s tím, že padesátka zdejších voličů odvolí za pár minut: „To rozhodně ne. Volí se průběžně. A speciálně jeden pán k urně přijde jen pár minut před koncem voleb.“

Volby na Královéhradecku.
ON-LINE: Volební místnosti se uzavřely, hlasování rozhodlo